чай

Хората, които не могат да изберат между кафето и чая, скоро могат да имат алтернатива - комбинация от двете напитки.

Британски и френски учени съобщиха, че са създали уникално питие - чай от кафени листа, който е по-здравословен от двете напитки поотделно. Чаят от кафени листа, който имал вкус на пръст, не е толкова горчив, колкото обикновения чай и не е толкова силен, колкото кафето. Той съдържа високи нива на съставки, които намаляват опасността от диабет и сърдечно заболяване, съобщават експертите.

То съдържа и значително по-малко кофеин от традиционния чай или кафе и има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Кафените листа били анализирани от изследователи от Кралските ботанически градини в Кю, Югозападен Лондон, и техни колеги от Монпелие, Франция, предаде БГНЕС.

Макар да има данни, че чай от кафени зърна се пие в страни като Етиопия, Южен Судан и Индонезия, опитите за внасянето му във Великобритания още през 19-ти век се провалили. След като анализирали 23 вида кафени растения и установили много положителни за здравето последици, учените се надяват новият вид чай да конкурира установените марки кафе и черен и зелен чай на Острова.

Ботаникът д-р Арън Дейвис съобщи, че седем вида кафени растения съдържат високи нива на мангиферин, химикал, който обичайно се среща в мангото и има противовъзпалително действие, понижава холестерола, защитава невроните в мозъка и предпазва от диабет.

Освен това листата съдържат високи нива на антиоксиданти, които помагат за лечението на сърдечни заболявания, диабет и рак. Кафето било култивирано за първи път като напитка през 12-и век от арабите и било пренесено във Великобритания през 17-и век. В наши дни то е втората най-ценна стока в света след суровия петрол с над 400 милиарда чаши кафе, изпивани в света всяка година.

източник