1

Нужна ни е твърда позиция за Общата селскостопанска политика (ОСП) и да се борим за по-ранно изравняване на директните плащания за българските фермери спрямо европейските. Около това мнение се обединиха участниците в дискусията „Селското стопанство – проблеми и решения? Европейският бюджет 2014-2020 година”.

По отношение на директните плащания засега се върви към изравняване през 2016 година. Това, обаче, предвид искането за увеличаване на парите за агроекологични мерки, ще означава много трудна 2014 година, твърди професор Светла Бъчварова от НБУ. Защото при такъв сценарий през 2014 година българските земеделци ще взимат по 26 лева на декар площ – толкова, колкото и през 2012 година. А това означава практически намаление, казва Бъчварова.

Лъкатушенето на България и по отношение на тавана на директните плащания също е притеснително и трябва да е ясно какво искаме. Първоначално страната ни искаше по-малък таван – до около 100 хил. евро на година за един производител, сега искаме 500 хил. евро. По-високият таван е по-добър за едрите производители. Възможността всяка страна-членка на ЕС сама да определя тавана на земеделските субсидии обаче е много голяма, т.е. ние ще решаваме, а не Брюксел. Затова е хубаво да е ясно какво ще се прави, коментира евродепутатът и докладчик за Общата селскостопанска политика (ОСП) Ивайло Калфин.

Автор: Ивайло Петров