охлюв

Охлюв с размерите на бейзболна топка, с ненаситен апетит за стотици растения, сред които какао и папая, и сериозна заплаха за местното земеделие, е бил заловен и унищожен от австралийските власти, предаде Ройтерс.

Животното е забелязано да пълзи в двор за товарни контейнери в Бризбейн. Натрапникът е идентифициран като гигантски африкански охлюв, който може да достигне на дължина до 30 сантиметра и на тегло до килограм.

Вредителят е уловен и унищожен. Щателната инспекция е показала, че в двора няма други екземпляри, нито яйца. Наблюденията ще продължат до следващата седмица.

Известно е, че африканският охлюв има вкус към 500 различни култури и не прощава дори на събратята си, когато огладнее. "Представителите на този вид са едни от най-големите и най-пакостливи земни охлюви", казва Пол Никсън, регионален мениджър в министерството на селското стопанство, риболова и горите.

Охлювите от вида снасят 1200 яйца годишно, понасят екстремни температури и имат малко естествени врагове в Австралия. Те освен това пренасят паразити, които могат да заразят хората с фатален в някои случаи менингит.

Последното нашествие на гигантски африкански охлюви в Австралия датира от 1977 г. Тогава в рамките на 8-месечна кампания са унищожени 300 екземпляра.

(БТА)