супермаркет

Зачестяват проверките на инспекторите от Агенцията по храните от началото на месеца до сега, заради предстоящите Великденски празници, съобщи БНТ.

Особено внимание ще се обръща на най-купуваните сезонно стоки – агнешко месо и яйца. "Най-често срещаните са непълна етикетеровка, липса на част от необходимата информация върху етикета, кодът на производителя върху черупката на яйцето, неправилно съхранение или липса на документи" - обясни д-р Силвия Каменова, инспектор от БАБХ.

Инспекторите се надяват проверките да предотвратят евентуално покачване цената на яйцата. При пазаруване е добре да се обърне внимание на външния им вид и дали не е изтекъл срокът им на годност, който е 28 дни.

"Регламентиран производител, да имат код на производителя върху черупката на яйцето, да няма някакви външни белези, зацапвания, напукване на черупката. Категорично трябва да има разделно съхранение, защото яйцата са преносители на така наречената салмонела" - съветва инспектор Каменова.

За да сме спокойни, че агнешкото месо е добро за консумация, то трябва да има печат на крайниците и да се съхранява при температура от 0 до 4 градуса, уточняват експертите.

източник