празник

Днес - 12 април и утре -13 Април 2013 г. градинката пред Народен театър „Иван Вазов” става домакин на Празника на биологичното земеделие. Хепънингът, придружен с демонстрации, състезания и базар на биохрани стартира с приветствия от официалните лица – проф. Иван Станков - министър на земеделието и храните и д-р Стоилко Апостолов – „Биоселена” и организатор на събитието.

Приготвянето на постно ястие от тиквички, моркови, картофи, праз и ориз в гигантска тава започна още в 12.00 ч. и придаде още по-приятен пролетен аромат на градинката с фонтаните. Ути Бъчваров с двама помощници представи рецептите и биопродуктите, които използва при готвенето. Същевременно бе даден старт на началото на ВИНЕНА ДЕГУСТАЦИЯ ЗА ИЗБОР НА „НАЙ-ДОБРО БЪЛГАРСКО ЧЕРВЕНО БИО ВИНО ЗА 2013 Г.” Дегустацията се провежда 4 пъти на кръгъл час - в 15:00, 16:00, 17:00 и 18:00 ч. На всеки кръгъл час се избират по пет участника в дегустацията от публиката като се задават въпроси, свързани с винената култура и ако хората отговорят правилно на тях, биват допускани да участват в самата дегустация. Водещ на дегустациите бе сомелиер Любомир Стоянов.

Ути Бъчваров

Всеки участник има дегустационен лист с критерии, по които да оцени вината и който попълва със своето име и пуска в кутия. След всеки кръг на дегустацията се тегли име на участник, който може да получи награда (например - бутилка вино). Резултатите от дегустационните листа ще бъдат обобщени и победителят ще бъде обявен на 13.04.2013 г. с връчване на награда на най-добра винарска изба за био вино.

Ути Бъчваров

Утре - 13 април още в десет часа сутринта ще има връчване на наградата на винарска изба, победител в конкурса „Най-добро българско червено био вино за 2013 г.” –с грамота. Ще бъде организирана и КУЛИНАРНА БИО АКАДЕМИЯ ЗА ДЕЦА С УТИ БЪЧВАРОВ С ВИКТОРИНА ЗА ДЕЦА ОТ ПУБЛИКАТА НА ТЕМА “КОЙ Е ПО-ПО НАЙ-БИО?” Ути Бъчваров ще готви по био- рецепти с участието на деца, след което ще има дегустации на приготвените продукти.

Ще последват ИЗПЪЛНЕНИЯ НА ДЕТСКА ВОКАЛНО ТЕАТРАЛНА ФОРМАЦИЯ “ТАЛАСЪМЧЕ”

13.00 – 14.00 ч. ДЕМОНСТРАЦИИ НА ПРИГОТВЯНЕ НА БИО ШОКОЛАД/ БИОМЕД/ БИОБОЗА

14:00 – 15:00 ч. ТЕАТРАЛНО СТУДИО „ТЕДИ“ ОТ НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „Г.С.РАКОВСКИ“ С ПРЕДСТАВЯНЕ НА ДЕТСКИЯ СПЕКТАКЪЛ „СЪНЧОВЦИ“

15:00 – 18:00 ч. БАЗАР НА БИОХРАНИ

Анета РАНГЕЛОВА