ябълки

Стремим се да се храним правилно, но въпреки това се чувстваме изморени, без енергия, а имунната ни система е отслабена. Това често се получава, когато храната ни е бедна на важни витамини и минерали и консумираме„празни калории".

И макар хранителните микроелементи да нямат почти никаква калорийна стойност, те са също толкова важни, колкото хранителните макроелементи, поради функцията им да произвеждат хормони, ензими и други вещества, които са съществени за правилния растеж и развитие.

Провеждайки в продължение на шест години проучване из целия свят, д-р Джейсън Калтън и съпругата му Мира Калтън откриват, че съвременните практики, като международното разпространение на храни, технологизираното земеделие и обработката на храната, създават храни, пълни с празни калории – калории, лишени от всякаква реална хранителна стойност.

Вдъхновени от този проблем те издават книгата „Празните калории“, в която се опитват да „отворят“ очите на хората относно качеството на храните и как те се отразяват на начина ни на живот и организма ни.

В книгата семейство Калтън излагат теорията, че дефицитът на микроелементи е пандемия и е причината за по-голяма част от съвременните тежки здравословни състояния, включително затлъстяването, сърдечните болести и рака.

Един от въпросите, които задават на себе си, а и на читателите е „Полезни ли са наистина полезните храни?“. Отговорът обаче не е толкова лесен, колкото ни се иска.

Наличието на две киселини в едни от най-полезните храни ограбва организма ни от необходимите ни хранителни елементи. Разтворимите фибри, намиращи се в храните ни помагат за намаляването на холестерола. Те се свързват (или хелират) с подобни на холестерола съединения в храносмилателния тракт, като блокират тяхното усвояване в кръвния поток. Освен фибрите обаче, в тези храни има и други компоненти, фитати (фитинова киселина) и оксалати (оксалова киселина), които действат подобно на фибрите, но те не се свързват с холестерола и блокират усвояването на хранителните микроелементи. Фитатите и оксалатите се свързват с определени витамини и минерали като и ги извеждат от тялото...

Книгата „Празните калории“ на д-р Джейсън Калтън и Мира Калтън е издадена у нас от ИК „Кръгозор“.

източник