1

Заради излизането от Европейския съюз, селското стопанство във Великобритания вече изпитва силен недостиг на работна ръка. Този сезон броят на сезонните работници от други европейски страни е намалял със 17 процента, обявиха от Националния фермерски съюз.

По данни на съюза 75 процента от работниците в растениевъдството на Острова идват от България и Румъния. В производството на яйца делът на чужденците от други страни в Общността е между 35 и 40 процента, а в птицевъдството и млекопроизводството – около 55 на сто. В кланиците работят близо 65 процента чужденци. Затова от Националния фермерски съюз настояват бъдещият Закон за имиграцията да отчете значението на миграцията за определени сектори на селското стопанство.

"Надяваме се, че правителството ще се консултира с нас по този въпрос, тъй като земеделието е важна част от икономиката, която допринася 110 милиарда лири годишно", изтъкна Президентът на Съюза при представянето на доклад за бъдещето на селското стопанство във Великобритания. Документът предупреждава, че ако не се намери задоволително решение за сезонната работна ръка, това ще окаже пагубно влияние на сектора. Фермерите планират с няколко месеца напред и вече наемат хора за догодина. С оглед на рестрикциите, които правителството смята да въведе, това се оказва все по-трудно.
 
Източник:AGRO.BG