1

Над 8 години 61-годишният бивш военен пилот Петко Ангелов работи над селекция на сорт от лимец с черен осил  в района на Източните Родопи. Той се надява  първият български сорт лимец да бъде включен в официалната сортова листа на България. Подборът е правен съвместно с научни работници от  селскостопански институти, казва в интервю за БТА стопанинът.

Производителят отчита, че няколко фактора водят до своеобразен бум в разпространението на житния вид у нас - навлизането на екологични стандарти на трапезата на българина, отчасти мода и търсене на пазарни ниши от страна на пекарните.

Ако преди десетина години по негови думи в България не е имало повече от 400 - 500 декара лимец, следва рязко качване на площите. Големи фирми внасят семена от Австрия и Германия и лимецът е достигал до 30 хил. дка, по информация от  Асоциацията на производителите на стари сортове зърно. Последвал е обаче спад, включително поради насищането на пазара.

Заявяването на сорта лимец в официалната сортова листа на България е в ход. Петко Ангелов е селектирал разновидността "еднозърнест лимец", който е с черен клас. Предстои административната процедура по сертифицирането.

Добивът на еднозърнестия лимец е между 100 и 150 килограма от декар, или около 4 - 5 пъти по-нисък от този на пшеницата. Когато зърното се олющи, количеството е 50 - 60 килограма.

Петко Ангелов организира и експедиции по документирането на находища на див и саморасъл лимец. Той казва, че находища освен в цяла Южна България се срещат и в Северна Гърция и в тракийската част на Турция.

Всяка година в края на юли Ангелов организира Фестивал на лимеца, където представя стари ритуали по жътвата и приготвянето на хляба. Такъв фестивал ще има и тази година в последната събота на месец юли в  източнородопското село Рабово.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Бойчо Попов