1

Излизането на Великобритания от Европейския съюз няма да намали съществено бюджета за селско стопанство. Това твърди Комисарят по бюджетните въпроси Гюнтер Йотингер и допълва, че няма да се отнемат пари от нито една програма.

По думите на Йотингер Брекзит ще доведе до малки съкращения в общия бюджет на Европейския съюз, тъй като Лондон внася между 10 и 12 милиарда евро годишно. "В момента не бих искал да отнемам пари от нито една програма. Ще пестим възможно най-малко от средствата за наука и за другите два големи сектора – селското стопанство и кохезионните фондове", казва Йотингер.

Все пак може да се стигне до орязването на парите, но това ще да бъде в размер на едноцифрена сума в милиарди. Въпреки че влиянието на Брекзит няма да се усети до 2019 година, вече се водят преговори как да бъдат запълнени дупките, след като Обединеното кралство напусне Съюза, потвърждава комисарят, обявявайки, че Европейската комисия е одобрила общия бюджет за догодина, който е в размер на 159 милиарда евро. Освен това Йотингер изтъква, че още през идната седмица Брюксел ще започне разговори с Лондон за дължимата от Великобритания сума от 60 милиарда евро.
 
Източник: AGRO.BG