1

Европейската комисия да предложи промени в законодателството, които да ограничат двойния стандарт при хранителните и козметичните продукти, както и при перилните и почистващите препарати в Източна и Западна Европа. За това ще настояват български евродепутати, съобщи по БНТ Емил Радев от ГЕРБ/ЕНП. Той е на мнение, че е необходимо мащабно проучване за състава на продуктите във всички държави членки.

Радев и колегата му Андрей Новаков вече са внесли предложение за увеличаване на европейския бюджет за такива проучвания догодина с 2,5 млн. евро. Емил Радев напомни, че под една и съща марка се продава различно качество продукти на различни цени.

Това според него „на практика не е проблем, освен според Директива 29 от 2005 г., ако не се рекламира като едно и също качество в различните държави членки“. Евродепутатът обясни, че качеството на храните трябва да се следи от националните органи за защита на потребителите, но много трудно се доказва, че в друга държава-членка се продават продукти с друг състав.

„Няма централизирано европейско законодателство, което да спре тези лоши практики. Защото освен лоши, те са и обидни за държавите от Източна Европа, понеже главно тук се продават храните и препаратите с по-ниско качество. За съжаление, някой път и на много по-високи цени“, посочи Емил Радев

Той коментира още, че България е една от малкото държави в Европейския съюз, в която има вечни длъжници и това трябва да се промени. Според него, за дълговете на частни лица трябва да има 10-годишна давност, каквато важи и за публичните задължения.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Десислава Попова