1

Все още е малък делът на морските продукти със сертификати на WWF за устойчивост, но има старание от търговските вериги да покажат отношение към опазване на околната среда. Това каза в предаването „В развитие“ на  Bloomberg TV Bulgaria Иван Радев, експерт „Комуникации“ в WWF България.

Той отбеляза една позитивна тенденция, очертана от проучване на WWF съвместно с водещи търговски вериги у нас – въпросът за устойчивостта на храните, по-конкретно на морските продукти не е нов и непознат за големите вериги.

„Водещите търговски вериги имат желание да предлагат устойчиви морски продукти, повечето от тях са предприели конкретни стъпки. Да, има какво да се желае, затова и отправихме препоръки към тях, но вече се работи по въпроса“, изтъкна Радев.

Екологът съобщи, че досега не е констатирана зависимост между наличието на сертификат за устойчивост и повишаването на цената. „В интерес на веригите да осигурят качествени продукти“, коментира той.

Според него през последните 50 години морските запаси за храна от човечеството са намалели почти наполовина. Причините са загуба на местообитания, съпътстващ улов, при който се ловят един вид риби, но се хващат и други, бракониерство. 

„Близо 90% от рибните запаси в света са подложени на свръхнатиск – или уловът е повече от допустимото, или е до крайния предел. Екологът информира, че България внася по-голямата част от морската храна, като една значителна част от вноса е от ЕС.

„Над 50% от импорта в ЕС, който е най-големият вносител в света, идва от развиващите се страни и устойчивостта на продуктите е много важна, тъй като изчерпването на ресурсите се отразява именно на тях“, поясни Иван Радев.

По думите му около 32% от морските деликатеси са с произход България.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов