бира

На мода идват и микро-пивоварните

„Стилът и обликът на съвременната пивоварна индустрия се характеризират с прозрачност и ясна собственост на капитала, стратегически чужди и български инвеститори, стриктно спазване на законодателството и на задълженията към фиска“, коментира изпълнителният директор на СПБ Ивана Радомирова.

1

Бисквитите са предпочитано лакомство и от млади, и от стари. Днес можем да ги открием във всякакви форми и вкусове – индустриално или ръчно изработвани. Калорични бомби и нездравословни ли са бисквитите?

От 2013 г. насам се дискутира често разликата между две основни понятия, с които потребителят не винаги е наясно: датата на производство и срокът на годност на хранителните продукти.

Експертите, които обикновено са пренебрегвани от потребителите за толкова много неща, бяха призовани да обяснят пред всички медии какво значи термина „най-добър до“. Това е срокът, в който продуктът запазва своите желани качества като вкус, текстура и цвят и никога не е опасно да се консумира дадения продукт преди тази дата.

1

Практична опаковъчна идея навлиза в Европа

Все повече и повече хора обръщат внимание на храненето си и предпочитат пресни, био и/или регионално произведени храни. В същото време, има нарастваща тенденция към удобни, излезли от дома продукти, за предпочитане, продавани в опаковки, които са рециклируеми или ядящи се. Особено в мегаполисите хранителните навици на хората са коренно променени през последните десет години - все повече и повече храна се консумира извън дома. Все по-голям брой хора пропускат закуската и обяда; съответно, продажбите на опаковани храни за извън дома са се увеличили.

1

Когато бащата на Хирое Танака умира, той оставя зад себе си нещо, което променя живота й: рецепта за пържени меса на клечка. Това е истински акт на любов. Дъщеря му обожава японската улична храна, известна като кушикацу и той е прекарал безкрайни часове работа, за да открие точната рецепта.

вино

Млади старт-ъп предприемачи от Испания правят може би най-голямата иновация във винената индустрия досега – синьото вино. Създателите не са винари, бизнесмени и дори не обичат вино. В книгата „Стратегията Син океан“, от която са инспирирани, прочитат, че пазарът е един червен океан и е нужна революция, за да станат водите сини. Всички са скандализирани от новия наситено син цвят, някои дори ги обвиняват в „богохулство към Христовата кръв. Така че модният хит и на лято 2017 г., е плод на една иновация, но и на бунтарството на младите хора.

Кулинарни тенденции за 2017 година

1. Възходът на екологични продукти.

Екологичните продукти от много години са сред нас, но едва сега се очертава тенденцията да се превърнат в нещо повече от избора на една малка част от населението. "Хората са много загрижени за това как се преработват храните и търсят по-малко добавки, по-малко консерванти и по-малко пестициди", казва Джорди Борел, който отговаря за Innova Market Insight за Южна Европа. Големите международни компании са осъзнали това и са започнали да предприемат съответните действия.

бургер

Най-рисковите химикали, които не позволяват на готварските мазнини да изтекат от опаковките за бързо хранене са широко разпространени, според обзорно проучване, публикувано наскоро.

Изследователите твърдят, че откриват флуор в почти половината проби (от общо 400) от опаковки на 27 вериги за бързо хранене, включително и от четирите най-големи в САЩ - McDonald’s Corp., Starbucks Corp., Chipotle Mexican Grill Inc. и Yum! Това е индикация, че потенциално опасни химикали, наречени PFAS, присъстват в опаковките на популярните продукти като бургери, буритос и сладкиши, казват авторите.

1

Дигитални и интелигентни, такива ще са ресторантите на бъдещето. Дигитални менюта, интерактивни маси или плащане чрез мобилен апарат започват да се прилагат в много ресторанти и се оформят като необратима тенденция за близкото бъдеще.

1

Доколко българските фермери инвестираха получените евросубсидии, за да направят производството си конкурентоспособно и как трябва да планират бизнеса си, за да се справят с очакваната промяна на европейската Обща селскостопанска политика (ОСП) – това обсъждат участниците в организирания от Клуб Инвестор дебат „Предизвикателствата пред земеделците през 2017 г.“.