1

Инди Коко“ - 330 милилитрова чиста кокосова вода, се продава за 1.89 евро онлайн. Тя е любимата напитка на Manoj - един от тримата директори на Кьолнския панаир, който държи предприятието зад тази марка, позната му още като дете в Индия. Сега той я популяризира в Германия. Въпреки, че е много скъпа в САЩ, в Индия, тя действително може да се купи на всеки уличен ъгъл и е от пресни кокосови орехи. Примери като този разкриват големия латентен потенциал на Индия за производителите на всякакви напитки, които превземат пазара с модерна опаковка, като PET, както и на производителите на технологии за опаковане на напитки, храни и много други стоки, необходими за ежедневния ни живот. В Мумбай, от 6 до 8 ноември 2012 г., drink technology India (DTI) и International PackTech India ще предложат платформа за обединяване на предлагането и търсенето за този сектор.

Кокосовата вода не е единствената специална напитка в индийския субконтинент. Друга популярна напитка е на "Lassi" - смес от кисело мляко, вода и малко сол, която е много търсена в горещите дни или придружава силно пикантни ястия. Това е освежаваща напитка, базирана на мляко. В Южна Индия хората предпочитат студена мътеница, понякога и "nimboo pani" - студена вода с ледени кубчета и прясно изцеден лимонов сок. Индийците разбира се обичат своя чай с мляко и подправки като кардамон, канела, черен пипер, карамфил, индийско орехче или джинджифил.

2

На кафето като напитка му отне много повече време, за да завладее сърцата на индийския народ, но сега се смята за особено шик. Американската верига "Старбъкс" също би искала да завладее Индия със своите продукти, като създава "еволюция в начина на живот на Индия. Все повече и повече индийци се стремят да адаптират стандарта си на живот към международните норми.

Средната класа с висока покупателна способност

Според Германското федерално министерство на външните работи, повече от половината от населението на Индия, (особено в селските области), имат по-малко от два долара на ден, за да живеят. Въпреки това, средната класа се разширява. Около 50 до 150 милиона души - цифрите варират - вече гледат на себе си като членове на средната класа. За сравнение: цяла Австралия има само 20 милиона жители. От една страна, производителите използват местно производство, по-опростена техника, която отговаря на техните нужди в повечето случаи. От друга страна, шеметното темпо на икономическо развитие обуславя рязкото увеличаване на търсенето на висококачествени технологични решения, доставени от водещи европейски производители на машини, например.

Успешно кръстосване на търговски панаир

Нека се върнем назад към изложенията drink technology India (dti) и International PackTech India. Дуото се появява под един и същи покрив и бързо налага името си като място за международните опаковки, печат, преработване, напитки и отраслите в областта на течните храни. През 2010 г. организаторите на двата специализирани панаира, Messe Munchen (DTI) и Messe Дюселдорф (International PackTech Индия) и техните индийски дъщерни дружества, обединяват двете събития заедно за първи път. Посетителите и изложителите могат да се възползват в еднаква степен от тази синергия. През 2012 г. общото увеличение на изложбеното пространство за двете събития ще бъде почти 50%, благодарение на големия интерес. Очакват се близо 300 изложители. Индийските компании за бутилиране и опаковане се търсят заради своята разнообразна и международно ориентирана гама и ниски цени.

3

Силно обещаващи прогнози за индустрията за напитки

Предвид силно обещаващите данни и прогнози за производството на напитки, Индия се очертава като пазарът на бъдещето. Така например, възлагат се най-високите надежди за консумацията на бира - в момента по-малко от два литра на човек годишно. Euromonitor International очаква пазара на бира да се удвои до оборот от 9 милиарда долара до 2016 г. В момента производството на бира е около 15 милиона хектолитра. 56 пивоварни произвеждат бира по лиценз от правителството на Индия. От 2009 г. до 2013 г. пазарните прогнози разчитат на средния годишен процент на увеличение от 12%. Младите и отворени към модерното индийци с малко пари в джобовете си, ще стимулират търсенето на бира. Това означава големи възможности, особено за средните производители на технологии и инсталации за бутилиране, за пивоварни - производители, които може да се представят по най-добрият начин на изложението в Индия.

Алкохолните напитки - гигантски бизнес, въпреки забраната за рекламиране

Рекламата на алкохол е забранена в Индия. Това не спира индийците да превърнат своята нация в един от най-големите пазари в света на алкохолни напитки, особено спиртни напитки. Лицензираните обекти за алкохол и по-големите ресторанти предлагат джин, уиски, ром, арак, вино, пенливо вино или пунш (палмово вино). Дори в петгодишния период от 2004 г. до 2008 г. продажбите на спиртни напитки са се увеличили двойно до 1,2 милиарда литра. От 2009 до 2013 г. допълнително може да се очаква среден ръст от около 10% годишно - до малко под 2 млрд. литра спиртни напитки - четири пъти обема на спиртните напитки, произведени в Германия. И целият този спирт трябва да се произвежда, бутилира, етикетира и опакова. Изложителите на International PackTech India и drink technology India (dti) предлагат точно този диапазон на ноу-хау.

Бутилираната вода се търси много

Алкохолната индустрия дори не е най-големият продавач при производството на напитките. В индустрията за безалкохолни напитки, например, има над 125 000 служители, работещи в над 100 обекта. През 2011 г. те са произвели около 1,5 млрд. литра газирани безалкохолни напитки. Преките чуждестранни инвестиции в този сектор досега възлизат на над един милиард долара, сред най-големите чуждестранни ангажименти в Индия. Безалкохолните напитки се очаква да имат годишен ръст от почти 7% до 2013 г. Продажбите на бутилирана вода растат два пъти по-бързо и започват на много по-високо ниво, на около 4,5 милиарда литра през 2011 г. За съжаление качеството на питейната вода не винаги е задоволително и следват епидемии. Това увеличава търсенето на бутилирана, хигиенично безупречна вода, която може да се предлага на ниски цени.

Най-големият в света производител на мляко

Но има и по-добри новини. Индия е всъщност най-големият в света производител на мляко. Млякото е твърдо установено в дневния хранителен режим. Млекопроизводителите имат годишно производство от над 100 милиона тона, повечето от които са за директна консумация или се продават нелегално. Млечната промишленост обработва само около 13% от този добив на мляко. Но този сегмент също нараства от около 12,6 милиарда литра през 2011 г. до очакваните 14.2 млрд. литра през 2013 г. В тези две години ще бъде необходим допълнителен капацитет за промишлена обработка на 1,6 милиарда литра мляко.

Превод от английски: Емил Ангелов