зехтин

Много държави по света водят протекционистична политика за налагане на своята продукция. Подобен е случаят и с национален конкурс „Ерколе Оливарио”, създаден през 1993 г. по инициатива на Съюза на италианските търговски камари и Търговската камара на град Перуджа. Това е най-престижният Национален конкурс за италиански зехтин с марка DOP (защитен произход) и студено пресован зехтин. Той е типичен национален продукт и имидж за Италия, както и свързващо звено  между институции, асоциации, производители и консуматори. На 19-тото издание на конкурса – 2010 г. са участвали 3 600 фирми, 1100 от тях са били финалисти, а над сто - победители.  Първоначалната селекция се прави на регионално ниво от квалифицирани експерти по зехтина. Финалистите се избират от 16 членно жури от 16 различни региона на зехтини, а дегустациите по време на същинския конкурс траят по цяла седмица. Победителите накрая са 12 в трите категории: light fruity, medium и intense.

Конкурсът изгражда и постига важното признание за страстта и уменията на човека от хиляди години да обработва и селектира плодовете на маслиновото дърво и скъпоценния зехтин. Има за цел да оценява и промоцира най-добрите италиански зехтини „екстра върджин“ на вътрешния и международен пазар, както чрез засилена комуникация чрез медиите, така и чрез включване на зехтините – финалисти по програма за промоция, действаща в Италия и в чужбина, чрез Секретариата на конкурса в сътрудничество с Националния институт за външна търговия и Италианските търговски камари по света.

Символът на този конкурс е храмът на Веста. Сам по себе си монументът е най-подходящ и представителен за целта като археологически артефакт от древността и класическата култура. Храмът е построен през първи век преди Христос и е посветен на митичния бог Херкулес, бог на земеделието, който платил на древните търговци на зехтин. Самите кораби акостирали на брега на река Тибър, засенчени от величествената фасада на сградата. Така дълго време храмът е наричан храм на Веста, а днес припознат като символ на производителите на зехтини, чиято продукция се търгува във всяко кътче  на света.

Поголовното затлъстяване на съвременния свят предизвика истинска здравословна мания. Непрекъснато се публикуват книги на тема здравословно хранене и диети.  Всички знаем, че растителните мазнини са по-здравословни от животинските, защото не съдържат холестерол (веществото, което запушва кръвоносните ни съдове и в крайна сметка предизвиква или инфаркт, или инсулт).

Затова отново обръщаме очи към зехтина - мазнината, която би трябвало да изберем и да употребяваме ежедневно. Употребата на зехтин ни предпазва от ред тежки заболявания и чувствително удължава живота.
На пазара се намират различни видове студено пресован зехтин, който е най-полезен. Той не се подлага на никаква топлинна или химическа преработка. Добива се, както и самото име подсказва, от студеното пресоване на изключително качествени маслини. Този вид зехтин е чист, неподправен и превъзходен във всяко едно отношение. Съдържа два вида ценни мастни киселини в оптимално съотношение – 80% олеинова киселина и 10% линолова. Освен това е източник на витамините A и E, известни като “витамините на вечната младост”. Върху етикетите на този вид зехтин ще откриете обозначението Extra Virgin.

Студено пресованият зехтин е с ниска киселинност. Той не съдържа повече от 1% киселини (т. е. 1 грам киселини на 100 грама мазнина). Това е надлежно отбелязано от всеки един производител на етикетите. В суров вид студено пресованият зехтин се усвоява напълно, защото е много близък до липидите в човешкия организъм. За сравнение: слънчогледовото олио например се усвоява само до 83%, а сусамовото олио се усвоява само до 57%. Олеиновата киселина, която се съдържа в студено пресования зехтин, пази сърцето и артериите.  Подпомага профилактиката на атеросклерозата, намалява риска от ракови заболявания, снижава нивото на “лошия” холестерин, като успоредно с това повишава нивото на “добрия”. Освен това студено пресованият зехтин доставя на организма ни такива вещества, които се противопоставят на окислителните процеси в него. Успоредно с това поддържа клетъчните мембрани в оптимално състояние.
Разбира се не бива да се нагрява, защото тогава губи част от качествата си. Препоръчително е да го използваме най-вече за салати. Убедете се сами в уникалното му ползотворно въздействие върху нашия организъм!

Анета РАНГЕЛОВА