стъклени опаковки

Съвременните потребители са все по-взискателни и очакват здравословни и качествени храни. За тях стъклото е идеалният опаковъчен материал. То запазва вкуса и свежестта, чистотата на храната, намалява екологичните проблеми. За търговеца и производителя стъклото „съживява” марките, като предлага огромен спектър от дизайнерски решения. Изследване на FEVE (Европейската федерация за стъклени опаковки) показва, че 74% от европейските потребители предпочитат стъклените опаковки.

Стъклото е добре известно като естествен начин за запазване на храната, защото е чисто, непорьозно и инертно. То запазва вкуса, аромата, цвета и състава, като отблъсква кислорода, бактериите и светлината. Когато готвеха само у дома и не разчитаха много на готовите храни, (много популярно в близкото минало), потребителите търсеха висококачествени продукти като маслини, зехтин, оцет, деликатеси и органични продукти, задължително опаковани в стъкло. С времето се доказа, че този класически материал е особено подходящ за консервиране на домати, зеленчуци, плодове, риба, майонеза, кетчуп, подправки и билки, мед, бебешки храни, йогурт и мляко.

Стъклото се използва поколения наред за запазване на храните в продължение на седмици – например сладка, сосове, конфитюри и кафе. В случая е удобно, защото неизконсумираната храна може да се съхранява в хладилника, в своята стъклена опаковка в продължение на седмици. Стъклото е надежден „контейнер”, дори без специални вътрешни покрития. Това означава, че химикали не могат да попаднат в храната от опаковката.

ШЕСТОЪГЪЛНИ СТЪКЛЕНИ БУРКАНИ ЗА МЕД

Един пример за качествата на стъклените опаковки е бурканът за мед, създаден специално за Унгарската пчеларска федерация. На страната се падат 5% от световния износ на мед, но също така има и много фалшификати на оригиналния. Със създаването на новия буркан се разрешиха проблемите. Бурканът е с шестоъгълна форма с пчела и лого на 130-годишната федерация. От нея гарантират, че бурканите се пълнят само и единствено с мед, идващ директно от пчеларите. Бурканите са придружени с писмо от Федерацията и не могат да напускат просто така фабриката в Орошаза.

Чрез стъклените буркани марката изпъква още повече в търговската мрежа. Зехтинът „Фарчиони”, висококачествен гастрономичен продукт, произведен от третия по големина производител в Италия се презентира в иновативни бутилки. Те се различават от традиционните четириъгълни по това, че са заоблени и вдлъбнати по ъглите. Този ергономичен дизайн позволява лесно да се хващат и да изпъкват на рафтовете сред другите марки. Написано с подходящи шрифт, името на марката изпъква от двете страни на бутилката. Под него от лицевата страна има етикет с изображение на зрели маслини, дата на създаване на компанията и информация за качеството на зехтина. Прозрачната бутилка също така дава възможност на потребителите да оценят цвета на зехтина.

СТЪКЛОТО СИМВОЛИЗИРА ПРОСПЕРИТЕТ

Потребителите не само считат стъклото като знак за качество, но и като символ на просперитет. Това става ясно от историята на стъклената опаковка, направена за „Тони“, марка швейцарски йогурт. С 25 млн. Букана, продавани всяка година,„Тони“ е най-търгуваният в Швейцария йогурт.

От самото си създаване продуктът се продава в отличаващи се стъклени буркани, произвеждани в Германия, които се превръщат буквално в икона. Стъклената опаковка още тогава е замислена с уникален иновативен дизайн и е съобразена екологично. Разработена е система с точки в специални аутлети, където потребителите връщат бурканите за многократна употреба.

Превод от английски: Емил АНГЕЛОВ

VR Food Packaging 2011