яйце

Яйцата на закуска осигуряват висококачествен протеин и чувство на ситост, откри ново изследване. Проучване, финансирано от Американския яйчен борд откри, че консумацията на висококачествен протеин (яйчен) на закуска води до по-голямо засищане и по-нисък прием на калории на обяд, в сравнение с нискокачествена протеинова (зърнена) закуска. Това бе представено на 19-тия Европейски конгрес по затлъстяването, проведен в Лион, Франция, през месец май тази година.

Предходно изследване, организирано от същите изследователи в биомедицинския изследователски център Пенингтън, демонстрира, че яйчената закуска, сравнена със зърнена закуска със същите калории, увеличава чувството на ситост и намалява приема на калории на обяд. Обаче все още не е проучило дали количеството или типа на протеина също оказват влияние.

„В предходно проучване не сме сравнили макрохранителното съдържание на двете закуски, затова не знаем дали съдържанието на протеин е отговорно за откритията“, обясни водещият изследовател д-р Никхил Дурандар.яйца

В последното изследване качеството на протеина отличава двете закуски, които иначе са идентични по количество на калориите и протеините, които осигуряват.

„Сравнихме двете закуски от гледна точка на тегло, калории и процент въглехидрати, протеини и мазнини, така че главната разлика е източникът на протеин“, заяви д-р Дурандар.

„Златните“ яйца

Изследователят обяснява, че с биологична стойност 100, яйцата се считат за златен стандарт за протеин, защото осигуряват всичките десет важни аминокиселини. Следователно яйчената закуска осигурява висококачествен протеин, докато зърнената закуска осигурява по-нискокачествен протеин (пшеничният протеин има биологична стойност 42).

20 затлъстели мъже и жени на възраст между 18 и 60 години участваха в проучването. Всеки трябваше да консумира само една от видовете закуски в продължение на седмица, последвана от разтоварваща такава, преди следващата. По време на всяка седмица през първия и седмия ден на участниците бе предложен обяд само три часа след закуската. През тези дни изследователите събрали информация чрез кръвни проби и анкети и изчислили колко от участниците са се възползвали от обяда. Участниците са се чувствали сити след яйчената закуска и тестовете с техния хормон на глада потвърдили твърденията. След яйчена закуска нивата на хормона грелин били значително по-ниски, а тези на хормона за ситост – PYY - значително по-високи. Нещо повече - консумацията на участниците била по-ниска след яйчена закуска, отколкото след зърнена.

„Бях изненадан от резултатите, защото тези закуски са толкова близки една до друга, че са почти идентични“ - призна Дурандар. И добави: „Резултатите показват, че качеството на протеина, а не количеството му се отразява върху чувството за ситост“.

Превод от английски: Емил АНГЕЛОВ