ХРАНИ

За съвременния потребител важно е да консумира не само сезонни продукти, но и местни (регионални) и за много ритейлъри това е един нов фокус. Това е особено валидно за големи държави като САЩ с много щати. 23 млн. американци живеят при по-екстремни условия и нямат достъп до свежа храна. Някой от тях дори са без автомобил, свежите плодове и зеленчуци са далеч, а заведенията за бързо хранене са буквално на всеки ъгъл. Тези отношения все пак са регулирани – правят се покупки от близки градини и ферми, на седмични пазари за пресни плодове, здравословни зеленчуци и местни храни. Нещо повече, организирани са на по-високо кооперативно ниво или в асоциации.

Земеделските кооперативи преживяват нов възход, така например в ЕС годишният им оборот е 300 млрд. евро. Като най-голям оборот е реализирала Франция – 70 млрд. евро. Един от най-големите и успешни кооперативи е шведско-датскиятАрла Фуудс за производство и дистрибуция на мляко и млечни продукти. Амбициозните кооператори реализират 5-6 млрд. евро годишно. Нещо повече, за да бъдат управителите на тези кооперативи достатъчно компетентни в Ирландия и Финландия изрично се учи кооперативен мениджмънт.

Пример за това е „DomesticFairTradeAssociation(DFTA), създадена през 2008 г. с 33 члена, представляващо производително-потребителски кооператив. Те таргетират локална продукция от плодове и зеленчуци и ги доставят директно по домовете.

Регионалността е много характерна за световното развитие. В Япония последваха примера на малки кооперативи за улеснение на домакини, едно от тях наброяващо 1.5 млн. членове е Сейкацу клуб кооператив на потребителите. Няколко хиляди ферми в околностите на Токио са обеднени по този модел на органично земеделие (разбира се събитията в префектура Фукушима нарушиха ритъма).

Много екологични компании и алтернативни банки бяха настроени към корпоративния модел през последните години. Всички те са наречени Bioexpress. По тази схема около четири хиляди семейства в Северна Италия произвеждат и купуват пресни плодове и зеленчуци, отгледани в този регион. Органичните фермери в Южен Тирол пък стартират своята дейност през 2001 г. в Болзано, а сега обхващат периметъра между Милано и Римини. Доставките са най-различни – на плодове, зеленчуци, миксиран и офис вариант. Често са придружени и от йогурт.

„Аз харесвам регионалната храна!” е инициатива на група от Англия. 110 000 жители получават от нея - пресни, сезонни и регионални продукти. Разпространяват продукцията на 20 производители, обявена в детайли в Интернет. Персоналът често посещава училищата, за да събере информация за своята продукция и коя реколта се харесва.

Добре се случват нещата и при консумацията на регионални храни в Германия, коятое с традиции в отглеждането на био храни. Многобройни инициативи на асоциации през последните години промотираха концепцията на регионалния маркетинг.

Фактът, че регионалността подпомага търговията с органични продукти, не винаги служи като добра кауза. Основно е за разграничение между нарастващата конкуренция, както вътре в специализираната търговия, така и към конвенционалната търговия с храни. Не бива да забравяме, че производството на органични продукти има и социален аспект, свързан е и с опазването на околната среда. „Органичните храни могат да направят повече” твърди една кампания на Асоциацията на немските производители и търговци на органични храни” (BNN). 530 специализирани магазинчета за био продукти участваха в тази кампания, като изтъкнаха, че това е едно безопасно производство, без торове. Смята се, че именно в момента е пикът в търсенето на регионалните храни.

Анета РАНГЕЛОВА

по материали на BioFach 2011