зелена бира

Можете да поканите група от експерти или просто приятели за дегустация на различни марки ирландска или българска бира на някой подходящ летен празник. На всеки поканен ще му се хареса да пробва и сравни вкусовете на различните питиета.

Една седмица предварително, преди деня на дегустационното парти,  пригответе списъка с марките бира, които ще предложите. След това ги закупете, като изчетете внимателно етикетите им. В деня на празненството изберете специални стъклени чаши и ги подредете като за шведска маса. Пригответе основното ястие за официалната вечеря и изпечете малки солени кейкчета с размер на хапки за десерт.

Трите най-известни марки ирландска бира са Guinness, Samuel Adams Irish Red и O’Hara’s Irish Stout. Първата, с марката Guinness, е евтина и е на разположение навсякъде в Ирландия. Дегустаторите не трябва да се подвеждат по цвета й и да си мислят, че е тежка. Цветът й идва от вида на малца. Бирата не е толкова силна. Втората, с марката Samuel Adams Irish Red, е много подходяща за консумация и у дома. Тя е малко по-лека от тази с марката Guinness и има тъмночервен цвят и изглежда добре в чашата. Повечето дегустатори се влюбват в нея още при нейното вкусване, благодарение на привлекателния й вид. Третата, но не най-маловажна марка, O’Hara’s Irish Stout, се произвежда в ирландската пивоварна Carlow Brewing. Струва си да се опита тази тъмна бира, направена от професионалисти. Тя притежава специфичен типично гладък шоколадово-кафеен вкус.

А ето и петте етапа за дегустация:

В Деня на Свети Патрик например в Ирландия, както и на многобройни други празници се предлага голямо разнообразие от ирландски маркови бири. Човек може да закупи по една бутилка от всеки вид за всеки гост, както и няколко допълнителни за гала-вечерята.

Второ, наливайте бирата до горе и с финес! Използвайте подходящите стъклени чаши. Това е едно много важно правило, тъй като ако пиете бира в чаша, а не от бутилката, ще можете да оцените по достойнство нейния аромат. Нямате достатъчно еднакви стъклени чаши? Това не е голям проблем. Всякакви форми и размери ще свършат работа. По време на дегустациите сипвайте малки количества бира, не повече от 1/3 от чашата. Оставете бирата да престои за пет минути. Хората имат погрешно схващане, че тя би могла да бъде консумирана само студена. Всъщност, съвсем малко затоплена, има вкус на кафе и на плодове. Един съвет от специалистите е да закупите подходящи крекери или добре осолени печени гевречета (солети) с неутрален вкус и да ги сервирате с бирата. Те ще поддържат вкуса й непроменен и ще предпазят гостите от прекалено пийване.

Трето, преди да започнете дегустациите, отделете време на всеки от присъстващите и на приятни разговори.

Горчива ли е бирата? Как я „чувствате” в устата: по-гъста и плътна, по-слаба, леко газирана или пенлива и искряща с много мехурчета? Оставя ли приятен вкус и след преглъщането? Мирише ли на всякакви борови, билкови, цветни или на други подправки (аромати)? Добре е да опишете най-детайлно букетът от вкусове, които дадената бира притежава. И професионалистите, и любителите-дегустатори коментират цвета, аромата, интензитета, мехурчетата и пяната на бирата. За целта са необходими практически опит, добра сетивна памет и въображение. Има и вродени таланти. Докосвайки се до свежия аромат на пивото, все пак то трябва да бъде отпито, а това е най-добрата част от дегустацията, защото може да сме замечтани и омагьосани от искрящия цвят и свеж аромат, но само отпиването въплъщава истинската цел на пивото – да достави удоволствие.

За разлика от други напитки, при дегустацията на пиво се отпива голяма глътка. Това допринася за по-пълното и истинско усещане за вкуса, тялото, приятната хмелова горчивина и нежна газировка. Получава се един богат комплекс от чувства, който трябва да бъде насочен към конкретния тип пиво, което се дегустира. Светлите пива притежават ненадминатата свежест и баланс. Характерна за тях и леката горчивина, която обикновено се засилва към специалните и по-високоекстрактивни пива. Тъмното пиво по своему съчетава част от тези особености, със своята присъща, лека карамелна сладост и плътен, ясно изразен малцов вкус. Тук горчивината е леко маскирана от доминиращите кафеени нотки.

Четвърто, след дегустациите сервирайте вечерята. Можете да предложите обикновени бургери, баница с кайма (лучник), лазаня, задушени картофки, пържена риба, парчета сирене или класическото осолено пушено месо (колбаси). Тъй, като бирите са на фокус по време на партито, чудесно е то да се допълни с едно предварително приготвено основно блюдо за вечеря.

Поднесете стилен десерт! Подчертайте солидността на бирите с кейкчета с кремообразна глазура. Можете да приготвите и сладки с мед и джинджифил (тази подправка е класическо допълнение към бирата).   

За разнообразие предложете на гостите си дегустация на „зелена бира”. Тя представлява оцветено питие, популярно в ирландските барове и подходящо за дегустация. За да се приготви, се избира лека бира със светъл цвят. Боядисва се със зелена боя за храна от около 5 капки за бутилка. Другият побългарен вариант е да се смеси с мента. Сервира се в кръгли стъклени чаши или в мини-халби. Наздраве!

По сп. “Woman’s World”: Мая Гелева