1

Погледнато прагматично, визуално биошоколадът не е по-различен от обикновения, само че е от екологично получени съставки. Действителният производствен процес на чиста шоколадова маса не се различава значително от конвенционалните методи, но детайлите винаги са тези, които формират премиум-характеристиките на качествените неща...

Биошоколадът изключва емулгатори и ГМО-соя

За перфектните резултати при производството на биошоколад има няколко предпоставки. Благодарение на прецизния избор на съставки и дългия процес, при който шоколадовата маса се пречиства, в биошоколада не е нужно добавянето на емулгатори, например соев лецитин. Това автоматично изключва евентуалното попадане на генно модифицирани соеви семена. При някои видове шоколад се използва нерафинирана захар за подсладител, което подпомага запазването на повече минерали в шоколада, без да води до промяна във вкусово отношение.

Освен изискванията към качеството, съществена роля за производството на биошоколад играе подборът на суровините, като от особена важност е регионът, от който са, да е екологично чист. Правилата на биоземеделието важат, разбира се, и за суровините, от които се произвежда шоколадът – правилно използване на почвата, въздържание от употреба на пестициди и липса на генетична намеса.

Какаото се отглежда в истински екосистеми

Отглеждането на органични какаови зърна, на захарната тръстика и всички останали съставки по веригата, които са от значение за вкусния биошоколад, води до много положителни резултати. Още при какаото може да се установи колко е важно биоземеделието: “В противовес с тенденцията за все “по-специализирано” селско стопанство, което изисква масивното прилагане на агрохимикали и по този начин получаване на бърза резистентност към инсекти, гъбични образувания и други вредители, отглеждането на какаовото дърво е най-успешно в истински екосистеми с разнообразие от растения, животни и почвена фауна. Установено е, че какаото вирее по-добре на сянка в гористи местности, отколкото на слънце, а и в горските почви протича интензивна симбиоза с някои видове гъби, която осигурява оптималните количества вода и хранителни вещества. Отглеждането на какао се счита единодушно за шанс за осигуряване на дълготрайно запазване на екосистемата в тропическите гори, заедно с многообразието на видовете растения, птици и насекоми” – смята Щефани Голдшайдер, главен редактор на немското списание “Биотемен”.

Суровини от третия свят

Организации за подпомагане на развитието са разработили проекти в рамките на екологичното земеделие, които правят възможно избягването на посредници, чрез което се внася смисъл в труда на малките фермери.

Държавите в Средна и Южна Америка предлагат оптимални условия за отглеждането на какао, захарна тръстика, ванилия и много други, които са основни за биошоколада. Именно екологичната продукция е силно предпочитана от фермерите. Липсата на агрохимикали има два положителни аспекта за тях. От една страна по този начин не се застрашава тяхното здраве и околна среда, а от друга им дава и по-голяма финансова независимост, тъй като не са нужни спрейове и  изкуствени торове, което спестява големи суми.

Тази финансова независимост може да бъде гарантирана, разбира се, само ако потребителите са склонни да отделят повече средства за органичен шоколад като по този начин поддържат не само собственото си здраве, но и дават шанс на фермерите от Латинска Америка и Африка да отглеждат тези култури по здравословен начин и да подобрят собствения си стандарт на живот. Това е т.нар. Fairtrade – етична търговия, затова много от тези крайни продукти имат сертификат Fairtrade на опаковката си.

Сп. ХИ&Т