бутилки

Проведено през тази година проучване показва, че преобладаващото мнозинство (88%) от европейските потребители предпочитат стъклените опаковки пред другите опаковъчни материали като допринасящи за здравословния начин на живот. Запитани за предпочитанията им по отношение на опаковките в пет различни категории, отнасящи се до здравето и околната среда, повече от две трети от потребителите избират стъклената опаковка пред другите опаковъчни материали.

Проучването, проведено от фирмата за глобални пазарни проучвания TNS, се допитва до над 9500 потребители в 19 европейски страни. То потвърждава, че хората отчитат предимствата на стъклото по отношение на човешкото здраве и опазването на околната среда и биха го предпочели пред другите опаковачни материали.
 
„Потребителите са загрижени за здравето си повече от всякога. Те наистина искат да знаят какви вещества влизат в организмите им и какъв е ефектът от опаковките върху околната среда”, казва говорител на Стъкларски заводи ЮЛА. ЮЛА е член на FEVE – Европейската федерация за стъклени опаковки със седалище в Брюксел, която е възложима проучването и подкрепя Европейския потребителски форум „Приятели на стъклото” – и в България е водещ производител на амбалажно стъкло чрез ДРУЖБА СТЪКЛАРСКИ ЗАВОДИ АД. Едно от основните предимства на стъклото за здравето на човека е, че то е инертно, т.е. не взаимодейства със съдържанието и не променя продуктите, съхранявани в него. Проучването показва, че 83% от европейските потребители се доверяват на стъклените опаковки, защото те защитават храните и напитките от химикали, които често се срещат при другите опаковъчни материали. Според потребителите, стъклото е най-подходящо за запазване на хранителните качества на храните и напитките. Една от причините за това е, че стъклото е непропускливо и предлага отлична бариера срещу газовете, които разграждат витамините и развалят продуктите. Запитани кой вид опаковка предпочитат, за да запазят здравословния ефект на храните и напитките, 83% от анкетираните избират стъклената.
За ЮЛА

Стъклените опаковки - производство на СТЪКЛАРСКИ ЗАВОДИ ЮЛА – за безалкохолни напитки, сокове, вина, концентрати, минерална вода, храни и лекарства, доставят на хората от над 30 страни по света много от най-известните и търсени продукти. Стъклените ни изделия за домакинството присъстват в милиони домове и заведения за хранене по целия свят. С водещата позиция в Югоизточна Европа, ЮЛА произвежда предпочитаните от потребителите стъклени опаковки, които са 100% рециклируеми, може да се преработват неограничен брой пъти и осигуряват превъзходен вкус, чистота, безопасност, хигиена, привлекателен външен вид и стойност. Създадена през 1947 г., фирмата има над 2500 служители в седем завода в Гърция, България, Румъния и Украйна. През 2009 г.  нетните приходи от продажби достигнаха 200 милиона евро. За повече информация, моля, посетете www.yioula.com и www.drujba.bg.
За FEVE

FEVE (Европейската федерация на производителите на стъклени опаковки) е сдружение на европейските производители на стъклен амбалаж и машинно-произведена домакинска стъклария. Федерацията представлява промишлеността за стъклени съдове на международно и, по-специално, на европейско ниво и служи като форум за проучване на общи проблеми. FEVE води диалог с европейските институции и агенции по въпроси на околната среда, търговията и други важни проблеми. Федерацията промотира стъклените опаковки и рециклирането на стъклен амбалаж, като допълва дейностите на стъкларската промишленост на национално ниво (http://www.feve.org). Повече за членовете на FEVE на: http://www.feve.org/index.php?option=com_content&view=article&id=73&Itemid=35
За Приятели на стъклото

Приятели на стъклото е европейски форум на потребителите, който подкрепя и промотира правото на потребителите да могат да избират храни и напитки в стъклена опаковка. Той обединява всички, които вярват, че стъклото е правилният избор за тях самите, за семействата им и за околната среда. Приятели на стъклото е основан през 2009 г. от Европейската федерация на производителите на стъклени съдове (FEVE) в отговор на проучване, възложено от FEVE, което установява, че 74% от потребителите в Европа предпочитат стъклени опаковки за храната и напитките си.
За стъклото

Стъклото се произвежда от естествени и устойчиви суровини. То е предпочитаната опаковка както от гледна точка на здравето на потребителя, така и за околната среда. Като първична опаковка стъклените контейнери осигуряват запазването, безопасната доставка и атрактивното представяне на широка гама продукти за консумация както на европейските, така и на световните пазари. Независимо дали се използва за напитки, храни, козметика, парфюми или фармацевтични продукти, стъклото играе жизненоважна роля в подкрепа на европейската търговия.