norbert gruger

Интервю с Норбърт ГРЮГЪР, декоратор

Норберт Грюгър декорира професионално витрини на по-големи и по-малки магазини. Той е недоволен от еднотипната подредба и вид на магазините по търговските улици, но от друга страна това е предизвикателство към него и колегите му те да бъдат предекорирани, за да се отличат от големите търговски вериги. Норбърт насърчава клиентите си да реализират своите идеи. Вложенията в професионална помощ се изплащат бързо, защото витрините са своеобразни бизнес картички на фирмата и собствениците й и са важна част от рекламата.

- Витрините са визитната картичка на един магазин. Харесват ли Ви пешеходните зони в Германия и Европа?

- Силното присъствие на вериги магазини определя външния вид на пешеходните зони и търговски пасажи. Поради високите наеми, по-малките търговци на дребно все повече и повече прибягват до странични дейности. Това води до промени на градските центрове. Понякога трябва сериозно да се замислим в кой град се намираме в момента.

- Дали витрините на магазините все още имат бъдеще?

- Функцията на витрината все още е да привлича интереса на купувача. Въпреки това, тяхната употреба се е променила с течение на времето. Почти всички вериги магазини са се обезличили и използват своите прозорци, само като "поглед" към интериора. Това е мястото, където другите магазини имат възможност да използват украси. Витрината на магазина е, за да подчертае неговата и индивидуалност.

- Кои са най-често срещаните грешки при декорирането на витрина?

- "По-малкото е повече!" - както се казва, и винаги ще бъде така. Този основен принцип се е доказал във всички области на витринарекламата в течение на времето, независимо дали е телевизия, печатни медии или при декорация на витрина. Ясната концепция води по-бързо до успех. Най-голямата грешка продължава да е желанието да се запълнят дори и най-малките късчета пространство във витрината със стоки. Друга грешка е подреждането на продукти и декоративни елементи само по пода на витрината. Витрината е единствената рекламна медия, която има триизмерен ефект. Чрез аранжиране на елементите на различни височини, може да постигнете по-добър оптичен резултат.

- Малките или по-едрите търговци на дребно, кой всъщност използва вашата професионална помощ?

- Специално моите клиенти са от големи компании. Изпълнението на рекламни кампании често се управлява генерално и се реализира на национално ниво в кратък период от време. Има нужда от мрежа от декораторски компании, които да са гъвкави и способни да отговорят на тези изисквания. Индивидуални по-малки магазинчета също могат да използват услугите ми. Творчеството на декоратор се изисква в такива случаи. Колкото по-малка е витрината, толкова по-индивидуален трябва да е подходът и тя трябва да бъде съобразена с магазина.

- Скъп професионалист ли е дизайнераът и според размерите ли се формират цените?

- Цената за дизайн на витрина се определя от различни фактори. В Германия те се формират според часовете, отделени за тази цел, подготовка за работа и корекции, пътните разходи и т.н. Средно при моя опит, цената ми е около 800 евро за поръчката. Това включва два дни работа, включително подготовката и преработките. Но това е само една приблизителна цена.

- Какво увеличение на продажбите може да се постигне с по-красиви и модерни витрини?

- Много фактори играят роля тук, като например дали магазинът е разположен на топ-посещавано място. Тече ли едновременно рекламна кампания с листовки и брошури? Дали рекламираме нова услуга или нов продукт? Както виждате, има едно припокриване на различни части от рекламата и всички те създават цялостна картина. Декорациите на витрините трябва да се разглеждат като дългосрочни рекламни инвестиции, а не само като краткосрочни инициативи за създаване на възможност за увеличаване на продажбите.

- Вие също работите за големи компании и фармацевтични фирми. Какво може да научи малък специализиран магазин от големите играчи?

- Мисля, че е важно да се съсредоточим върху основните неща, което означава да се създаде разумна и разнообразна концепция за реклама. Това означава предварително планиране и прилагане на професионални предложения и ще помогне при анализа на мястото, неговия външен вид и цялостното му присъствие.

- Кое е за предпочитане - големи детайли, които да привличат вниманието или много по-малки елементи на витрината. Може ли да ни дадете няколко основни дизайнерски съвета?

- Витрината определено трябва да бъде проектирана с голямо внимание и ясен рекламен слоган. Независимо от това дали аз изработвам специална поръчка или обичайна декорация, целта на играта е привличане на внимание и интерес. Целта на всеки търговец на дребно трябва да бъде да привлича вниманието на пешеходеца към витрината на магазина от разстояние. Това е възможно само с по-едри артикули.

- Как можете да вземете елементи от витрината на магазина и да ги мултиплицирате и в магазина?

- Вътре в магазина на видно място темата трябва да се акцентира отново, например на дисплей монитор или да се анонсира продажбена кампания. Много полезни са декоративните платформи и стенни пана. Това не само хваща окото, но също така предоставя допълнителна помощ при продажбите, като се продължава външната линия на магазина и се насочват клиентите по начин, по който те могат да намерят рекламираните продукти по-бързо. С малко усилие, вие сте в състояние да създадете една постоянно променяща се атмосфера във вашия магазин.

- Има ли дизайнерски тенденции, например за предстоящата Коледа?

- Лично аз рядко следя актуалните тенденции, особено по Коледа. Много хора свързват много лични емоции и опит с това време, които често се отразяват в проектирането на дисплея. Традицията по време на коледните празници играе голяма роля при моите клиенти. Един би искал да се изработи Рождество Христово, а друг иска влакова композиция. Особено последната е ненадмината атракция за млади и стари.

Можете да погледнете новите тенденции в специализираните магазини за декорации, онлайн в техните каталози. Струва си да посетите пролетните и есенните изложения във Франкфурт.

От друга страна си мисля, че всеки трябва да избира това, което му пасва най-добре, воден от своите чувства и вкус - независимо от всякакви тенденции.

- Кои обекти или кой магазин бихте искали да украсите някой ден и какво ще покажете?

- Бих искал някой ден да украся витрината на туристическо бюро. Голям прозорец, покрит само с малко пясък и раковини, над тях, разположена гигантска пощенска картичка, с адреса на туристическата агенция, както и надпис: "Декораторът е във ваканция"!

Превод от английски: Емил АНГЕЛОВ