бързо хранене

Открих го съвсем случайно, както редица стойностни неща в живота и след два-три  фреша и кафета останах впечатлена от здравословното меню, интересните рециклирани салфетки, сравнително добрите цени за Англия и в следващите дни от престоя си започнах съвсем съзнателно да търся логото му. Колкото до обстановката – тя е стилна, леко ретро и изключително изчистена. Става въпрос за веригата PRETAMANGER, която е заведение за бързо хранене с екологичен и здравословен акцент във Великобритания.

PRETAMANGER е основано през 1986 г., когато приятелите от колежа – Синклер и Джулиан започнали да правят сандвичи без химически подобрители и адитиви. И двамата имали твърде малко опит в бизнеса. Просто предлагали храни, които ги нямало никъде другаде.

В свое „оправдание” днес мениджърите заявяват: „Тъй като сме частна компания,  растежът  не е толкова бърз, а откриването на нови заведения винаги е с премерен риск”. И както уж не бързат, в момента оперират с 240 обекта и 270 млн. паунда годишна печалба.

Не само аз, но оказа се и експертите в бранша смятат, че това е уникална и цялостна концепция за менажиране на верига заведения и затова я споделям с Вас, жадните за новости читатели.

Тестените закуски - багети, кроасани и хлебчета за сандвичи се пекат всяка сутрин от пекарите в отделните заведения. Сандвичите често се комбинират в плата и са много подходящи за бизнес-закуска в офиса или за семинар. Те съдържат по 20 парченца и са предостатъчни за 4-5 човека. Разбира се, има ги и във вегетарианска версия; както и със сирена и кашкавали, шунка и риба тон  като детски менюта. Кроасаните са 14 вида, кейковете се представени и с морковен вариант.

Предлага се и топла храна – пилешко с авокадо, сладко кисело пилешко, гъбено ризото и др., супи /според сезона – италианска супасандвичи топчета, мисо, леща, моркови и кориандър/, салати и суши.

По разнообразието на продуктите и страните - доставчици, от които се внасят, можете да изучите добре географията! Бананите например са от Коста Рика, чаят – от Шри Ланка, телешкото е от Ирландия, черните маслини – от Мароко, маслото – от Франция, лимоновият сок от Италия, а медът е от Мексико!

Като единствената цел е  да се предложи най-доброто на клиента! 

Кафето е микс от няколко сорта – от Перу, Хондурас, Индонезия и Етиопия – едно разтърсващо силно кафе, преливащо от аромати, с интересна бленда на шоколад и тютюн.

Още нещо – изследванията на специалистите показват, че за около шест месеца чудесният аромат на кафеените зърна изветрява! Затова доставчиците зареждат с кафе всеки ден от седмицата. В случай, че зърната не се използват през следващите две седмици след изпичането му, отиват на компост в градините на персонала. Експертите по кафето смятат, че зърната, влизайки в досег с въздуха се окисляват и губят значима част от аромата си. Компостирането не е единственият показател за еко-политиката на фирмата, устойчивото развитие е залегнало в самата й философия. Колкото до неизконсумираната през деня храна – то тя отива за благотворителност в края на деня. Горещото какао и топъл шоколад са с био мляко. Споменатият чай от Шри Ланка е специално селектиран от експерти, пакетиран по най-бързия начин, за да не загуби от аромата си. Фрешовете са чудесни, бутилирани и наистина освежаващи.

За улеснение като клиент бихте могли да се сдобиете с Прет-карта, която не е нито дебитна, нито кредитна, но би могла да ви свърши чудесна работа в системата на тази верига за бързо и диетично хранене. При регистрация честно спечелвате първото си безплатно кафе. Затова и в сайта пише, че това е най-лесният начин на света да се сдобиете и разплатите с прясна натурална храна!

Анета РАНГЕЛОВА – София-Лондон