етикет

"Натурален" се превърна в думата, която потребителите искат все по-често да виждат върху опаковките на хранителни продукти, а "чист етикет" е по-скоро индустриален термин за означаване отсъствието на съставки от група Е. Но точните дефиниции зависят от това кой ги определя и какво точно има предвид. Колоритна дискусия От началото на месец юли всички хранителни продукти, продавани в ЕС, които все още съдържат така наречените цветове Саутхемптън, които според проучване предизвикват хиперактивност при деца, ще трябва да носят етикет с предупреждение.

Това ще ускори пътя към използване на "естествени оцветители". Асоциацията за естествени оцветители (NatCol) разполага със списък на класифицираните оцветители според това дали те се срещат в природата и са естествено получени, или са синтетично получени; или не се срещат в природата и са синтетично получени, но това са неофициални дефиниции. Независимо дали оцветителите са натурални или синтетично получени, те имат собствен Е-номер, който трябва да бъде отбелязван върху европейските опаковки, но потребителите трябва да са наясно, че не всички Е-номера са изкуствени.

Един от начините да се избегне използването на оцветители е да се използват цветните съставки в самите храни, като се засили техният ефект във формулата, без да се прибягва до други специфични действия. Хранителни компании трябва внимателно да подбират оцветителите. Например, производител, може да декларира своите продукти, че не съдържат "изкуствени оцветители", но те все още могат да имат цветове, които съществуват, естествено, но които са склонни да се произвеждат синтетично, особено когато става въпрос за промишлени мащаби. Новият регламент на ЕС внесе известна яснота за значението на термина "натурален" в контекста на храните. Въпросът за "чистия етикет"

Що се отнася до "чистия етикет", Джули Скот, регулиращ мениджър към EMEA в Националния иновационен център по скорбялата смята, че липсата на регулаторно определение е създала "объркване и различия".  NSFI наскоро предложиха своята дефиниция на пазара. В нея се казва, че "чистият етикет": е свободен от химически добавки; е опростен списък на съставките (без съставки, които са химически или изкуствени), и е минимално преработен, като се използват традиционни техники, които се разбират от потребителите, и не се възприемат като изкуствени. Според списание "Clean Eating", "чистото хранене" означава консумиране на храна, която е в най-естественото си състояние, или възможно най-близо до него. Специалистите от Ледърхед определят "чистия етикет" като: "Търсенето на естествени алтернативи на хранителните адитиви, (които досега се използваха), подредени в ясен списък върху етикетите, обозначаване на Е-номерата, придават на самия продукт по-чист вид". Foodnavigator, June2010

Превод от английски: Емил АНГЕЛОВ

(повече в брой 4 на сп. ХИ&Т)