лимон

Нашето предложение за лятото е един прекрасен аператив, без адитиви и оцветители, дължащ вкуса си на прекрасните италиански лимони, зрели под лъчите на местното слънце и качествен алкохол! Най-доброто лимончело е от региона на Южна Италия.

То се прави от едрите и ароматни SfusatoAlmafitano от Амалфи и от OvalediSorrento, растящи от векове в Соренто и на остров Капри. Сортовете направо сладнят, а големината им е колкото да изпълнят  шепата на човек. Тази напитка е втора по популярност след кампарито в Италия и е диджестив след хранене, но може да се консумира и с минерална и газирана вода и много лед като великолепна разхладителна напитка!

Това сподели за списание „ХИ&Т” г-н Габриеле Лангела от фирма-производител на личмончело – „VILLA MASSA” от района на Соренто. Фирмата, която представлява, използва тази рецепта от 19-ти век насам и е традиционна и за фамилията, и за региона! „Формулата” на прекрасния й вкус е елементарна и може да се изпълни и при  домашни условия – лимони,  алкохол - водка, захар, вода! Лимончелото се прави от корите на плода (белят се фино, без бялата част, за да не нагарча).

Използването на сърцевината и семките мнозина считат за компромис, проличаващ по нагарчането, киселеенето, стипчивостта, съвсем нехарактерни за автентичното. Напитката ухае на лимонова кора и се пие в стъклени чаши за ликьор със столче силно охладена, като е добре да се съхранява и във фризер.

Лимончелото се сервира на финала на вечерята. То може да се предложи налято върху лед в чашата – стърган, на кубчета или разбит с миксер. Немалко коктейли (Cosmopolitan, Bellini, Martini) имат версия с тази напитка, комбинира се дори с шампанско и лед. Някои я добавят към газирана вода, тоник, студен чай. Като с всичко на този свят, не бива да се злоупотребяваи с 30-градусовата като алкохолно съдържание, при това сладка напитка!

Ани ЛЮБЕНОВА

лимончело - дегустация