деликатеси

В миналото търговците използваха термина „дели” (деликатеси) към своите продукти, за да се отличават от своите конкуренти. Но дори и тогава сам по себе си този термин не беше достатъчен – купувачите очакваха да открият на рафтовете неща, които ги няма другаде. Било то по-различен шоколад, пастет или салата, по-високите цени са без значение. Този фактор обаче, остана единственото общо нещо със сегашните деликатеси.

Днес този термин съчетава маркетингови концепции, нюх за тенденциите и висок фактор за удобство. Тематична смесена секция от иновации при тези храни може да бъде видяна на живо от търговските посетители на „свежото трио” от изложения - ИнтерМопро, ИнтерКул и ИнтерМийт в Дюселдорф от 12 до 15 септември 2010 г. Чрез въвеждането на нова „Гурме плаца”, важният сегмент на деликатесните храни ще получи своя изложбена площ за пръв път, донякъде това ще бъде и дегустационна зона. На ИнтерМийт ще бъде направено специално шоу, озаглавено „Бъдещият свеж свят”, на което на фокус ще бъде логистиката, надеждното опаковане и подходящото охлаждащо оборудване. През последните години тази тематика се разви в ключов фактор на конкуренция между компаниите в сектора. Наградата „ECOCARE 2010” („Екогрижа”) ще бъде връчена на компанията с най-голям принос за опазване намесни деликатеси околната среда и запазване на климата. Тя се дава в три категории: екология, икономика и социална отговорност.

В разговорния език като деликатесни храни се определят такива, които не са за ежедневна консумация, тъй като са прекалено скъпи за обикновения потребител. Тук се включват деликатеси като трюфели, хайвер, стриди и т.н.  Според Германската деликатесна асоциация тези храни се характеризират като създадени от природата, с определени свойства и качество и са само за хора с изискан вкус и портфейл. Специално внимание се обръща на избора на суровини, производството и дистрибуцията на тези продукти. Въпреки, че потребителите трябва да се бъркат все по-дълбоко в джобовете си, за да консумират деликатеси, ръстът на този сегмент не е спрял. Според проведено проучване в Германия 27% от анкетираните заявяват, че могат да си позволят всичко, което пожелаят, а 47% държат на качеството.

На деликатесите се падат 20% от общия брой продадени храни през 2009 г. – около 130 млрд. евро. Класическите дискаунтери също не са за подценяване. „Кралят на дискаунта” – „Алди” разшири своя деликатесен асортимент с редица салати, пресни супи и сосове, за да задоволи нарастващото търсене. Дори в дискаунтерите се сблъскват два различни типа потребители.Експертите са открили, че купувачите не се интересуват само от вкусовите приключения, но и от подобреното удобство. Производителите обаче са подготвени: „Купувачите трябва само да повдигнат капака, да отстранят фолиото и да консумират”, обясни Уве Щор, член на борда на директорите на компанията „Гросман Файнкост”, част от „Вернсинг Груп”. Друга компания от тази група – „Поп Файнкост” отбелязва годишни печалби от над 650 млн. евро и е с 2700 служители. Гросман е придобил популярност като доставчик на деликатесни храни.

Превод от английски: Емил АНГЕЛОВ