яйца

Яйцето е незаменим хранителен продукт в менюто на всички възрастови групи. Използва се при приготвянето на сосове, супи, омлети, основни ястия, а и на десерти: пасти, пудинги, торти, сладкиши, бисквити, кремове, кейкове, сладоледи и много други.Отличава се с високо хранително съдържание: много богато е на протеини; лесно усвоимо от организма; играе съществена роля за развитието на умствената дейност.

Проведените научни изследвания през последните две години служат за доказване на благоприятното въздействие на яйцата върху човешкия организъм. Яйцето е хранителен продукт, състоящ се от три основни части: черупка, белтък и жълтък. Черупката съставлява между 9 и 12% от общото тегло на яйцето. 94% от състава й е от калиев карбонат и по-малко процентно съдържание на магнезиев карбонат, калциев фосфат и други органични материали, включително протеини. Заради това, в някои бедни региони на света яйчената черупка се преработва на бял прашец, служещ за направа на пюрета и детски каши.

Яйцето е подходящо при спазването на диети заради богатото му съдържание на въглехидрати, протеини, мазнини, витамини и минерали. То е незаменимо и заради ниското си калорично съдържание (1 яйце = 70 калории), освен това е най-богато на протеини в сравнение с другите храни и основно меню за някои спортисти. Белтъкът съдържа само 17 калории, богато е на протеин и многобройни витамини и минерали (желязо, фосфор, калций, натрий, магнезий, сяра и хлор). Жълтъкът е богат на мазнини и много витамини и минерали: А, Е, D, фолиева киселина, В1, В2, В6, В12. Всичките витамини А, Е и D, които се съдържат в яйцето са съсредоточени в жълтъка. Той е една от малкото храни, които съдържат естествен витамин D. Основен компонент е за функционирането на всички клетки. Калоричното му съдържание е 59 калории.

ЯЙЦЕТО И ХОЛЕСТЕРОЛЪТ

Американската кардиологична асоциация в резултат на проведени научни изследвания препоръчва консумирането на едно яйце дневно за здравословен начин на живот, което оборва старите научни твърдения за „не повече от 3 яйца седмично”.Дълги години се твърдеше, че консумацията на яйца не е препоръчително, защото повишава нивото на холестерола. Наистина яйцето притежава голям процент от наситени и ненаситени мастни киселини, но това не оказва влияние върху формирането на холестерол по кръвоносните съдове при здрави хора.

ТРЯБВА ЛИ ДА СЕ КОНСУМИРА ЯЙЧЕН ЖЪЛТЪК?

Някои хора бъркат съдържанието на холестерол със съдържанието на мазнини и смятат, че „тъй като жълтъкът е богат на мазнини не трябва да сеяйчен жълтък консумира”. Но не се взема предвид, че махайки жълтъка се премахват и голяма част от витамините и минералите, съдържащи се в него. За децата и възрастните хора яйцето без жълтък означава лишаване от по-голямата част от съществените микроелементи на яйцето.

Научните изследвания продължават с твърденията си, че здравословната мазнина е много по-важна за определянето на нивото на холестерола, отколкото приема на всекидневния холестерол чрез храните, тъй като човешкият организъм абсорбира само част от погълнатия с храните холестерол. Заключенията са категорични: няма връзка между високото съдържание на холестерол в кръвта при възрастните хора и по-голямата консумация на яйца.Страни като Япония, Испания и Франция (три от най-големите консуматори на яйца) имат най-ниски индекси на сърдечно-съдова смъртност сред населението си в сравнение с другите индустриални държави в световен мащаб.

Последното голямо научно изследване публикувано в медицинското списание JAMA (Журнал на американската медицинска асоциация) обяснява, че е било препоръчано повсеместно намаляване консумацията на яйца, за да се понижат нивата на холестерол в кръвта и да се подсигури намаляване на сърдечносъдовите заболявания сред изследвани 117 хил. души за период от 10 години и през този период не са намерени доказателства за взаимовръзка между приема на яйца и риска от сърдечно-съдови заболявания.

Този научен извод се базира на много проучвания от цял свят, стигнали до извода, че яйцето не е и директният виновник за холестерола, въпреки че съществуват серия фактори като индивидуална реакция на отделния човешки организъм, начина на живот (дали е заседнал, прекалено ли пие и пуши), дали ходи на редовни профилактични прегледи и какъв е хранителния му режим.

Превод от испански: Галина АНГЕЛОВА