панетоне

В Германия изнесоха щолените още в края на ноември

В предколедния период в Германия ухае на различни сладки и греяно вино с канела увери се лично екип на „ХИТ”. Само в Берлин бяха издигнати 60 базара със сувенири и наденички, вино, щолени и горещ гулаш. На някои места придружени с озвучаване или жива музика около гигантските елхи на площада. Празнично бе настроението и в Лайпциг, Франкфурт, Дрезден и др. По принцип в зависимост от времето и сръчността, коледните сладки се изрязват от разточено тесто с различни формички. И най-обикновените маслени сладки носят настроение, поръсени с пудра захар, покрити с шоколадова или захарна глазура или декорирани с многоцветни пръчици и перли или пък марципанови звезди и сърчица с вкус на меденки. Едни от любимите сладки на немците са именно меденките със специални аромати, сред които предпочитани са канелата и анасонът. Бадемите също са незаменима част от предколедния период и почти задължителна съставка в сладкишите: цели или смлени, филирани или на пръчици, те са неизменна част от мекия сладък вкус на бисквити, бадемки, канелени звезди, медени сладки. Важна част от Коледа е и коледният щолен - сладкиш от плътно тесто с мая и стафиди, портокалови и лимонови корички. Особено известен е дрезденският щолен. Тези сладкиши имат дълъг срок на съхранение, ако се оставят на сухо и хладно място в оригиналната опаковка или като се увият в ленени кърпи. Празничната трапеза включва салата от макарони, пълнена гъска с кестени върху червено зеле, както и задължителните коледни сладкиши “лебкухен” (джинджифилови курабийки).

Панетоне в Италия

Традиционният коледен обяд често се състои от седем ястия и включва: предястие, паста, печено месо, салати, десерти, сирене, плод и шоколади. Италианците са известни с техните коледни кексове, които са различни в отделните райони: панетоне, пандоро и тороне, характерни за Северна Италия. В седмицата между Коледа и Нова година италианците празнуват с прясна свинска наденица и с леща. На 24 декември празнуват и Деня на дървото. Обичаите са много, но общото между тях е голямата козуначена кифла, която служи за коледен сладкиш. Тя се пази за постната вечеря на 24-и и е предшествана от различни каши и змиорки. Традиционната пуйка е за обяда на 25-и. Коледните пазари затварят вратите си с невероятно шествие на 5-и януари вечерта, точно преди да се появи магьосницата Бефана, която раздава подаръците в по-голямата част на Италия. На непослушните деца се полага само по парченце въглен, и то от захар.

В Испания не може без турон!

На Коледа испанците ядат халвата turrón, подобна на френската нуга. Празничното меню включва супа от кестени, бял морски костур в хрупкава галета и изпържен  в зехтин и лимонов сок, печен петел или пуйка, пълнени с трохи от хляб, свинска наденица, гъби, чесън и зехтин. Друг вариант на приготвяне на традиционната пуйка е пълнена с трюфели. Коледа в Испания е предимно семеен празник: след 22 часа на 24 декември всички ресторанти са затворени. Хората се прибират вкъщи и чакат литургията в полунощ. Пирът започва след това: моруна, кестени, и пуйка в Южна Испания, бадемова супа и гъска - в Северна. Десертът е бадемов сладкиш с мед.

Ориз с канела в Швеция

Коледата тук наистина е нещо свещено! Въпреки потока от туристи традициите се спазват стриктно. На 13-ти декември, деня на Санта Лусия, момичетата обличат бели рокли, украсяват главите си с корони от по четири свещи и пеят фолклорни песни. Както в Дания, вечерята минава под знака на херингите и ориза с канела, сервирани върху червена покривка.

Гърция  - баклава с портокалови корички

Гръцките коледни и новогодишни традиции са особенно тясно свързани с религията. На Бъдни вечер се ядат също както  и у нас постни храни - ошаф, баница, щрудел, боб. Почти същият е и обичаят коледуване. Коледата е семеен празник - всички заедно отиват на църква, после заедно хапват от свинското, печената пуйка със зеле и изключително вкусната баклава със сусам, канела и портокалови кори, която не липсва в никоя къща. Айос Василис е любимият светия на гръцките деца и всъщност той е техният Дядо Коледа.

Прословутият английски коледен пудинг

Приготвя го всяка домакиня, като пъхва в него монета от шест пенса. Някои семейства предпочитат пая пред пудинга или пък маслените сладкиши от бадемово тесто със захаросани плодове. В менюто преди десерта е включена и знаменитата супа от костенурки и, разбира се, пуйката.В навечерието но Коледа и на следващия ден по улиците могат да се видят многобройни карнавали и тайнствени пиеси, в които играят маскирани актьори. По стар езически обичай костюмите им са направени от дълги широки ленти. Нарастването на деня е знак на прилив на нови сили и това се отпразнува по няколко начина: преплуване на река на 25 декември и лов на лисици на 26. По време на коледните празници на масата традиционно присъства и напитката «егног». В Европа през 18 век станало модерно да се пие питие от горещо мляко, яйца и шери или бренди. Питието обикновено се поднасяло в дървени чаши, наречени «ногин», от където произлязло и името на прочутия и вкусен коктейл.

Сладки и цветя в Индия

Индийците отделят голямо внимание на коледната литургия. Празникът в бедна страна като Индия е преди всичко символ на братството и богатството. Всяка къща следва да се превърне в остров на топлотата и разбирателството. Семействата взаимно си ходят на гости и пеят песни, свирят на барабан и чинели, а през това време домакините ги черпят със сладки, плодове и им подаряват цветя.

Мексико – глинени гърнета с бонбони

Къщите предварително се обкичват със зелени растения, мъх, разноцветни фенери и в средата на хола се поставя ясла. Децата носят малки статуи на Йосиф и Мария и ходят от къща на къща, което символизира търсенето на подслон от двамата в Коледната нощ. В самата нощ децата и младежите играят „Пината" - малки глинени гърнета, пълни с бонбони и малки подаръци, които са окачени за тавана. Всяко дете със завързани очи трябва да счупи едно гърне, за да вземе бонбоните и подаръка.

Славянски традиции в Русия

Коледа в Русия е отражение на дълбоко вкоренените славянски традиции и обичаи. В миналото младите момичета са се изкачвали по стълбите стъпало по стъпало, повтаряйки “да" или „не", за да видят дали ще срещнат избраника на сърцето си. Друга традиция-символ: между клоните на елхата е била укривана дни наред клетка с бели гълъби, които са били пускани на свобода на Бъдни вечер с надеждата да се върнат с късмет и щастие. На трапезата задължително присъства т. нар. “кутя” – варено жито с мед, орехи и стафиди. Обикновено цялото семейство яде от една купа, което символизира близостта между хората.В Украйна преди 25 декември се е постело в продължение на 39 дни. А когато падне нощта, всички сядали около масата и едно след друго се редели 12 ястия, кои от кои по-хубави. Дванадесет в чест на светите апостоли.

Има ли по-голямо веселие, отколкото в САЩ?

Тук има повече от един начин за празнуване. Всъщност те са толкова, колкото са страните, от които са дошли заселниците. Истинското начало на празника започва шест седмици преди Коледа. Точно тогава многочислените дядоколедовци завладяват улиците. Американците го наричат Санта Клаус. Този американски Дядо Коледа е бил вдъхновен от Свети Николас, защитника на децата. През 19 век един американски карикатурист пръв го изобразява с голям корем, бяла брада и червени дрехи. Вестниците сочат, че 60 % от американските деца между девет и десет години все още вярват в съществуването му! Децата слушат уличните музиканти и се възхищават на украсените коледни дръвчета, ангелчетата, които „летят" из улиците, и многобройните цветни гирлянди. Близо до мексиканската граница хората украсяват градините си със свещи, сложени в кафяви хартиени пакети, наполовина пълни с пясък. Тези „луминариас" идват от Мексико. На югозапад хората не планират тежка коледна храна, тъй като отиват на сърф следобед. А какво става с коледното дърво там? „Ние просто слагаме червени ленти по палмите!" Разчупвайки традициите, към сладкишите се прибавят нови и всевъзможни съставки като бадеми, екзотични плодове и дори традиционния в Англия егног. В центъра на трапезата, разбира се, е печената пуйка, като и тук съществуват вариации на приготвяне, в зависимост от региона и вкуса.  

Списание „ХИТ”