Gancia

Винената индустрия в България през последните десет години премина през редица фази, тя ту се окрупняваше, ту се разрояваше на мънички винарни и изби, премина през различна собственост и дори мафиотски структури. Редом с професионално изградените изби, развиващи и винен туризъм, съществуваха и обикновени „перачници на пари” и възможности за източване на средства по програма „САПАРД” и Държавен фонд „Земеделие”. В някои от случаите бе трудно да се стигне до истинския собственик и капитали. Представяме ви една семейна италианска винарна, която разчита предимно на местните традиции. GANCIA” е компания, създадена през 1850 г. от Carlo Gancia, наричана “Fratelli Gancia” (“Братята Gancia”).

 

В тази винарна се създава първата марка пенливо вино и така поставя началото на тази  фирма в Италия. Компанията вече пето поколение е 100% собственост на фамилията. Тя е изцяло ангажирана с всичките аспекти на производството, дистрибуцията и маркетинга на пълния диапазон от пенливи вина и аперитиви. Днес компанията притежава дистрибуторска мрежа в целия свят. Самите лозови масиви са разположени на остров Сицилия и в областта Канели, известни с производството на вино от най-древни времена.

Доказателство за качеството на вината са спечелените златни и сребърни медали на Международния фестивал на виното в Лондон и на  Мондиала на виното в Брюксел. В началото на петдесетте години на миналия век Себастиано основава изба, известна повече като Азиента Виникола Ривера. Вдъхновен от своето творение, той поднася на вниманието на потребителите продукцията от местността Кастел дел Монте. Световното признание не закъснява. Благодарение на въведените от сина на Себастиано, Карло, нови методи във винопроизводството и лозарството, Ривера се превръща в символ на винарската индустрия в Апулия.

В лицето на сина на Карло, Себастиано, фамилията продължава с нова енергия, вече трето поколение, да произвежда вина. Качеството наGancia напитките от винарна Gancia се гарантира от плодородната почва. Част от 85-те хектара собствени лозя са засадени във варовиковите почви между 160-180 м надморска височина, а останалите лозови масиви са в скалистите почви на Мурджа, намиращи се на 320-350 м надморска височина. Показателно е, че компанията Ривера, освен здраво свързана с местните традиции във винопроизводството, е и в крачка с променящото се търсене на световните пазари. Десет от най-известните марки вина от тази винарна са Puer Apuliae, Il Falcone, Salice Salentino, Preludio No 1 Chardonnay, Triusco, Violante, Marese, Rupicolo, Fedora и Rose. Всичките са с  контрол на качеството на произхода DOC и са от КАСТЕЛ ДЕЛ МОНТЕ. Традиционите сортове тук са от местни видове грозде, като белите Пампунато и Бомбино Бианко и червените Бомбино Неро, Неро ди Троя, Монтепулчано и Аглианико, както и благодарение на работата на компанията Ривера – чуждестраните бели сортове Шардоне и Совиньон Блан, които вече са включени в италианската наредба за контрол на качеството DOC.

Мая Гелева