Кулинарни тенденции за 2017 година

1. Възходът на екологични продукти.

Екологичните продукти от много години са сред нас, но едва сега се очертава тенденцията да се превърнат в нещо повече от избора на една малка част от населението. "Хората са много загрижени за това как се преработват храните и търсят по-малко добавки, по-малко консерванти и по-малко пестициди", казва Джорди Борел, който отговаря за Innova Market Insight за Южна Европа. Големите международни компании са осъзнали това и са започнали да предприемат съответните действия.

Продуктите „clean label“ оглавяват първите позиции на списъка с хранителните тенденции според Innova Market Insight, чиято мрежа от наблюдатели присъства в 80 страни.

Ману Гаго (шеф на Департамента по храните на Андалусия) припомня някои от заглавията, които според доклада на Световната здравна организация (СЗО) за червеното месо, са заели водещо място през последните години и стига до заключението, че "всичко това е довело до по-голяма информираност, че храната трябва да се взема на сериозно." Възходът на отглеждането на биокултури показва, че тенденцията се разраства.

2. Вегетарианската диета срещу месната.

Някои хора дори избират да бъдат вегани. Наблюдава се тенденция на постоянно нарастване броя на вегетариаците. При веган диетата се увеличава консумирането на зеленчуци (включително сокове и кисело мляко, според Джорди Борел), а от друга страна, консумиращите месо стават все по-претенциозни. Водещите световни компании вече залагат на висококачествено месо с гарантиран произход.

3. Продукти с оригинален произход.

Juanma Agrela, ръководител на блога Gastrohunter Гранада, признава, че тенденциите навлизат с известно закъснение, но е ясно, че търсенето на традиционни храни продължава да расте: "Сирена, сладкиши, лютеници, конфитюри, мед ... Много ресторанти работят директно с производителите и ги подкрепят при възстановяването на местни сортове, които са почти загубени".

Според Innova Market Insight, хранително-вкусовата промишленост също е избрала да помогне за свързването на производители и потребители чрез поставяне например на снимка на един земеделски производител - чувал с картофи или етикета на бутилка вино.

4. Грижа за околната среда.

Историческото споразумение на срещата на върха в Париж иска да покаже, че веднъж и завинаги, световните лидери започват да взимат климатичните промени сериозно. И те не са единствените. Frinsa е известна консервна фабрика от Грийнпийс, която е известна с устойчивото си развитие и също финансира производството на екологични продукти.

20 от най-престижните рибни готвачи в света са се ангажирали с кампанията „Да спасим океаните“.

5. Всичките разновидности на туризма ли са гастрономически?

Съзнавайки, че може да се предложи нещо повече от слънце и плаж, и повече от вино и вкусна храна, световната туристическа и хранително-вкусова индустрия са решили да се обединят, за да се допълнят взаимно и да съчетаят отдих с гастрономия.

Освен вечеря в известен ресторант или класическо посещение на винарна, предлагането продължава да расте: много туристически агенции предлагат градски гастрономически турове, тематични маршрути около определени продукти, като например риба тон, маслини, шоколад, зехтин или гъби.

Всяка програма вече е гастрономически туристически гид с препоръки за ресторанти, магазини, винарни, музика на живо, история, пейзажи ...

6. Готвенето е желано и от децата.

Преди децата мечтаеха да бъдат лекари, пожарникари или футболисти, а сега искат да станат готвачи. Готварството, като професия, набира все по-голяма популярност между подрастващите, именно заради кулинарните ТВ-реалита и формати.

7. Всичко е на един клик разстояние.

Електронната търговия се разраства с бързи темпове и то не само в областта на гурме магазините. Ежедневно се обработват хиляди поръчки чрез специално създадени приложения.

8. Ерата на съставките табу.

През 2017 г. се наблюдава тенденция за намаляване консумацията на краве мляко и увеличаване на консумацията на млека от растителен произход (соево, кокосово, бадемово или оризово), защото много от потребителите, независимо дали те са алергични или не, вече купуват продукти без глутен (при тестените изделия) или лактоза (при млечните). Според Innova Market Insight, 20% от тези растителни млека не съдържат глутен.

9. Яденето не означава непременно самотно хранене.

Храненето в компания или въобще в градска среда се разраства все повече. Според проучване, цитирано от Huffington Post, в САЩ броят на резервациите за ресторанти се е увеличил с 62% през последните две години.

10. Латинска Америка и Азия в светлината на прожекторите.

В световен мащаб традиционните ястия на Латинска Америка и Азия ще продължат да бъдат водещи сред останалите кухни. Разрастна се туризмът в тези континенти и техните национални менюта бяха опознати и обикнати и от много българи напоследък.

Това се дължи на наложилото се мнение сред населението, че азиатската кухня е по-здравословна. Но това не се отнася до китайските или японски традиционни ястия, а за по-малко известните закуски, като "виетнамско Тако", например.

11. ТЕЛЕВИЗИЯ и кухня - нов етап в отношенията им.

Ману Гаго вярва, че кухнята ще продължи да заема важно място, но в същото време ще е тясно свързана и с телевизионните формати.

12. КЕТЪРИНГ 2.0 ли ще са новите камиони за храни?

Ману Гаго смята, че един от ключовите моменти през 2017 г. навярно ще бъде развитието на ресторантьорството посредством ресторантите на колела, които ще предлагат вкусна и здравословна домашно приготвена храна от готвачи-професионалисти.

Превод от испански: Галя АНГЕЛОВА