вино

Млади старт-ъп предприемачи от Испания правят може би най-голямата иновация във винената индустрия досега – синьото вино. Създателите не са винари, бизнесмени и дори не обичат вино. В книгата „Стратегията Син океан“, от която са инспирирани, прочитат, че пазарът е един червен океан и е нужна революция, за да станат водите сини. Всички са скандализирани от новия наситено син цвят, някои дори ги обвиняват в „богохулство към Христовата кръв. Така че модният хит и на лято 2017 г., е плод на една иновация, но и на бунтарството на младите хора.

Това е уникално и определено нещо ново за любителите и ценителите на виното. Този нестандартен цвят за вино Pasion Blue Chardonnay предизвиква голям интерес на специализираното изложение за вино „Винария“ в Пловдив, проведено в края на месец февруари в Пловдив. Pasion Blue Chardonnay е направено от 100% Шардоне грозде. Това е един от сортовете грозде за разработване на бяло вино с широко присъствие в световното лозарство, известен е като „кралицата на бялото грозде“. 

Pasion Blue Chardonnay е вино, което съчетава в себе си автентичния и свеж вкус на вино, плодов аромат и иновативен цвят, събран в една бутилка. Синьото вино наистина е на път да предизвика революция в лозаро-винарския сектор, създавайки ново поколение с по-различно отношение и подход към виното, което търси различното преживяване и със сигурност ще впечатли взискателните си ценители.

Произвежда се чрез процеса пигментация. Първо основата се създава от смесица от бяло и червено грозде, в която бялото вино е основно Шардоне, след това се добавя органичен пигмент: получен от кожата на най-червеното грозде и без добавени оцветители и подсладители, се получава божествен син цвят.

Проверките за контрол на качеството и процесите по получаване на синьо вино са много строги и регулирани. Методът е получил одобрение от институции като Европейския институт за безопасност на храните.

Лозята за тези сортове грозде се подбират много внимателно в цяла Испания. Напитката се създава основно от лозя от регионите Кастилия-и-Леон и Кастилия-Ла Манча. Използват се различни сортове бяло и червено грозде: бялото основно е Шардоне. Испанците използват специална технология за производство. Възможно е, разбира се, да се създаде синьо вино и от български сортове грозде. Всичко опира до технология на производство и ако български винарски къщи използват същия метод, това е напълно възможно.

Ако имате терзания с какви храни да комбинирате авангардното синьо вино, което е с аромат на цитруси, тропически плодове, с послевкус също на плодове, то подходящи са омари, калмари и други морски дарове, сьомга, пилешко, сирената едам и бри, паста карбонара, както и по-екзотични салати. Препоръчително е да го държите на хладно и сухо място, далеч от слънчева светлина, като най-добре се съхранява в хладилник. Мисля, че особено дамите, вече откриха питието на лятото.

Ани ЛЮБЕНОВА