1

Когато бащата на Хирое Танака умира, той оставя зад себе си нещо, което променя живота й: рецепта за пържени меса на клечка. Това е истински акт на любов. Дъщеря му обожава японската улична храна, известна като кушикацу и той е прекарал безкрайни часове работа, за да открие точната рецепта.

2Ръкописна бележка, в която е описано подробно как да се приготвя на пръв поглед простото ястие, помогна да се спаси ресторантьорски бизнес от фалит през 2008 г., и издигна Танака от служител на непълно работно време до вицепрезидент на компания, кръстена на нея и я направи мултимилионер. След като прекъсва следването си, тя става бизнес-дама, а днес определя стратегията на Kushikatsu Tanaka Co. с оборот 82 милиона долара.

"Отдавам почит на баща си всеки ден", казва Хирое в интервю."Всичко се случи, благодарение на рецептата."

Kushikatsu Tanaka Co. е започнала дейността си през септември, след като популярната първична публично предлагана цена е достигнала върха на своя индикативен диапазон. Акциите, които са предложени на японския пазар на по-малки фирми, са спечелили повече от 50% и достигнаха 0.3%.

Веригата е изминала дълъг път, тъй като открива първия си ресторант в Токио през декември 2008 г., където Танака и Кейджи Нуки - президентът на компанията, използват кухненско оборудване втора употреба, за да намалят разходите. Компанията вече има 146 клона в цяла Япония и един в Хавай. Тя планира да отвори още 40 ресторанта тази година.

Темпото на разрастване е едно от най-бързите в ресторантьорския свят на Япония. И това отчасти се дължи на стратегията на компанията за привеждане на бизнес модела, използван от евтините магазини за 100 йени в хранително-вкусовата промишленост, като предлага ястия на най-евтините възможни цени.

Кушикацу - „стрийт“ ястие, приготвено от нарязано месо и зеленчуци, изпържени и след това потопени в сос, е често срещано по улиците на Осака, в западната част на главния остров на Япония, където е израснала Танака. То е по-малко известно в другите части на страната. Ястието възниква като бърза храна за работниците.

При специални случаи, когато Танака е била дете и някой я е попитал каква храна иска да яде, тя винаги казвала - кушикацу. Баща й, казва тя, разбирал каквото други не могли: това, че готвенето е изкуство. Олиото, маслото и сосът, всичко трябва да бъде точно. В продължение на години той използва свободното си време, докато работи като агент по недвижими имоти, за да усъвършенства кушикацу за нея.

След това, когато Танака е на 21, баща й починал.

Танака продължава живота си, занимава се с административна работа в рекламна агенция, след което решава да не завършва висше образование по литература. Тя се опитва безуспешно да възпроизведе кушикацуто на баща си. В края на 1990 г., тя започва работа при Нуки, който е управлявал бар в Осака по това време, защото иска да се съсредоточи върху готвенето. Едно от ястията, които тя постоянно се опитва да сготви е кушикацу.

3

Когато Нуки разширява дейността си в Токио, няколко години по-късно, Танака се премества в столицата, за да работи в по-висок клас ресторант. Отново й позволява да се опитва да готви кушикацу, въпреки че той не споделя страстта й към тази храна.

Но тя не може да го възпроизведе, дори и с помощта на професионалисти. След няколко години, тя започва да си мисли, че ястието на баща й ще умре с него.

"То не е толкова просто, колкото аз си мислех," казва тя."Аз започнах да мисля, че може би няма да го постигна никога."

В този момент нещата се влошават.

Когато световната финансова криза ударя през 2008 г., тя намалява клиентите в ресторантите на Нуки. Той казва на Танака, че закрива всичко и че трябва да се приберат вкъщи.

Танака не била готова да се откаже. Тя дори предлагала да заеме пари за бизнеса на свое име. Но тя приема, че е време да се върне крачка назад и да започне да си стяга багажа.

Тогава тя я намира. Била в една кутия с бележки и спомени от баща й. Оставил й тайната на неговото кушикацу в края на краищата.

Нито Танака, нито Нуки имали някакви големи очаквания за надрасканите инструкции, които са били коригирани отново и отново. "Откритието не бе драматично изобщо", спомня си Нуки. "Това не е като бележка с надпис "успехът гарантиран", изписан върху нея."

Но те я пробвали и тя проработила. "Това бе наистина вкусът на кушикацуто, което баща ми готвеше", казва Танака.

5

Нуки, начинаещ кушикацу фен, решил да направи един последен опит да завладее токийската ресторантьорска среда.

Той открил малък имот в тих жилищен район извън центъра на Токио, където наемите са по-евтини. Напълнил кухнята с оборудване от старите си заведения, както и всичко, което липсвало с помощта на онлайн търгове. "Много хора ми казваха да не го направя, че мястото няма да привлече хора, защото не е имало други магазини в района", казва той.

Но специалитета на Танака се превръща във "вирус".

Хората чакат на опашка дори в един часа през нощта, Нуки трябвало да постави допълнителни маси отвън. Броят на велосипедите, паркирани извън магазина привлякъл жалби от съседите. Пътниците от автобусите гледали с любопитство дългите опашки. Нуки и Танака постепенно отворили втори и трети магазин. Всички те се изпълнили с клиенти. Когато един кушикацу конкурент откри заведение в модерния район Шибуя в Токио, двамата решиха, че е време да превърнат бизнеса си във франчайз.

Франчайз бизнес

"В началото не ми харесваше идеята да има други участващи", казва Танака. Но "това, което мразех най-много бе, че се налагаше хората в Токио да опитват кушикацу, направено от аматьори и си тръгваха с отрицателни впечатления, като го свързваха с лош вкус", казва тя.

6

Kushikatsu Tanaka Co. обяви 316.0 милиона йени (2,9 милиона долара) оперативна печалба за миналата година, увеличение с 57% за последните 12 месеца. Акциите привлякоха вниманието на анализаторите от индустрията, с три брокерски къщи, иницииращи покритие през тази година.

Риотаро Савада, анализатор от Ace Securities Co., който има неутрален рейтинг на акциите, звучи с нотка на предпазливост. "Компанията е насочена към 40 магазина през тази година, но инвеститорите трябва да са наясно с шансовете за броя им с оглед на конкуренцията", Савада пише в бележка до клиентите по-рано тази година.

Kushikatsu Tanaka Co. се търгува за 31 пъти повече по приходи, в сравнение със средно 26 пъти за 194 предприятия в Topix индекса за търговия на дребно. Анализаторите очакват акциите да се покачат със 17% през следващите 12 месеца.

Танака притежава 4% дялово участие от компанията, което е на стойност повече от 3 млн. долара. В някои отношения, това е последният подарък от баща й. Що се отнася до рецептата, тя казва, че само тя и Нуки са я виждали и това ще си остане така и занапред.

"Кушикацу е животът за мен", казва Танака. "И не знам какво щях да правя без него!"

Bloomberg

Превод от английски: Емил АНГЕЛОВ