1

Практична опаковъчна идея навлиза в Европа

Все повече и повече хора обръщат внимание на храненето си и предпочитат пресни, био и/или регионално произведени храни. В същото време, има нарастваща тенденция към удобни, излезли от дома продукти, за предпочитане, продавани в опаковки, които са рециклируеми или ядящи се. Особено в мегаполисите хранителните навици на хората са коренно променени през последните десет години - все повече и повече храна се консумира извън дома. Все по-голям брой хора пропускат закуската и обяда; съответно, продажбите на опаковани храни за извън дома са се увеличили.

Здравословните закуски са огромна тенденция в големите градове в целия свят - вземането на практически решения за опаковане, които същевременно опазват околната среда са все по-важни.

„Оригами“ лъжица

Колкото и разнообразно да е опаковането днес, има нещо, което липсва. Всеки, който е слагал в сакчето кисело мляко за детето си за детската градина или училище, знае за какво става въпрос - лъжицата. Досега лъжицата винаги трябваше да бъде опакована отделно. И много често тя просто изчезва някъде в училищната чанта, за да се върне лепкава в края на деня, след като е бил използвана успешно - заедно с лепкави тетрадки. Нещата не са много по-различни за работещите хора, които си вземат здравословно мюсли или овесена каша, за хапване в движение между офиса и дома, и откриват, че лъжицата липсва. Последствието - стържещ стомах, докато говорят с клиентите си.

5000 вместо 1000

Това не може да продължава, смятат калифорнийските производители на опаковки от фирма EcoTensil, които са направили лъжица, която не може да се загуби. Това е така, защото тя е интегрирана в самата опаковка. Така наречената EcoSpoon е направена от картон, покрит със специално покритие, за да има приятен вкус при допир с езика. Лъжицата е сгъната в капака на вашия сладолед, мюсли, кисело мляко или замразено кисело мляко, салата или песто и може да се изхвърли след употреба. Благодарение на използвания материал, тя е по-лека от познатата пластмасова лъжица и заема по-малко място в опаковката. 5000 EcoSpoons заемат пространството на около 1000 от конвенционалните пластмасови лъжички. Независимо от производствените разходи, това носи огромно ценово предимство във веригата за доставки.

И сега тази многократно награждавана опаковка е на път към Европа. Трябва да благодарим на хамбургска агенция за дизайн на опаковките за създаването й. Тези практични малки помощници все още не са достигнали рафтовете на нашите супермаркети. Остава да се види колко бързо ще навлязат на европейския пазар.

Емил АНГЕЛОВ