От 2013 г. насам се дискутира често разликата между две основни понятия, с които потребителят не винаги е наясно: датата на производство и срокът на годност на хранителните продукти.

Експертите, които обикновено са пренебрегвани от потребителите за толкова много неща, бяха призовани да обяснят пред всички медии какво значи термина „най-добър до“. Това е срокът, в който продуктът запазва своите желани качества като вкус, текстура и цвят и никога не е опасно да се консумира дадения продукт преди тази дата.

Ние не ви препоръчваме да ядете продукти с изтекъл срок на годност в никакъв случай, но днес се фокусираме върху храни и напитки, които никога не трябва да се консумират след маркирания срок на годност, защото могат да бъдат много опасни за здравето.

Яйцата

Казват, че ако черупката не е счупена, те могат да се консумират и след посочените 28 дни годност, но всъщност е абсолютно забранена консумацията им след изтичане на годността им.

Дори е препоръчително да се хвърлят и няколко дни по-рано от крайната дата на годността им. През 2014 г. Европейската агенция за безопасност на храните (EFSA) заяви, че според проведени проучвания, всяка следваща седмица след обявения срок на годност на яйцата, рискът от салмонела се увеличава с 40%.

С най-голям срок на годност са единствено сирената, и то само твърдите.

Прясното меко сирене

Прясното сирене е препоръчително да се яде на момента след покупката или до няколко дни след отварянето му.

Месо и сурова риба

Те са особено податливи на токсичните микроорганизми, така че, ако пазарувате в традиционен месарски или рибен магазин, без опаковка, трябва да попитате месаря за оптималния срок на съхранение. Охладеното месо или рибата може да приготвяте до два или три дни максимум след покупката. Липсата на миризма при рибата не е сигурен знак, че можете да я ядете спокойно.

Гаспачо

Чесънът е естествен консервант, но пресните зеленчуци се развалят бързо. Когато си купувате гаспачо или друга студена супа като таратор в кутийка, не забравяйте че може да го съхранявате ден-два след отварянето му в хладилника.

Непастьоризирано мляко

Модата по натуралните и слабо преработени продукти има своите положителни аспекти, но и повишен риск от хранителни отравяния. Както е случаят с прясното мляко. Пастьоризацията е спасила живота на милиони хора. Ако не сте сигурни, че е наистина прясно даденото мляко, по-добре да не рискувате да го купувате и пиете непастьоризирано, или го преварете преди консумация.

Малотрайните колбаси

Обикновено те имат видими признаци, ако са развалени, но въпреки това, не забравяйте, че можете да ги съхранявате до една седмица след отварянето им в хладилника.

За щастие, осолените или пушени меса, колбаси - шунка или салам, обикновено имат отпечатан срок на годност.

Важно е не само да се обърне внимание на датите на годността. Всяка храна има препоръка за съхранение и употреба, затова всичко трябва да се чете и следи внимателно.

Препоръчително е размразяването на хладилника веднъж или два пъти в годината, освен ако не е от по-модерните хладилници.

Пилешкото, телешкото и свинското месо (особено колбасите) трябва да се готвят по-продължително време. След варене, печене или пържене, готовото месо не трябва да се оставя на стайна температура. А в хладилника можете да ги съхранявате до два-три дни, не повече.

Възможните симптоми на хранителни отравяния се появяват до няколко дни: диария, повръщане, кожни реакции.

Консултирайте се с лекар незабавно, ако имате висока температура, болки в стомаха и пийте повече вода за изхвърляне на токсините от тялото.

Превод от испански: Галя АНГЕЛОВА