подправки

Подправките присъстват в ежедневното ни хранене, затова от особено значение са опаковките, които се използват за тях. Сред най-популярните са:

Твърди пластмасови опаковки. Голямото разнообразие на пластмасови опаковъчни материали е особено подходящо за потребителското опаковане на подправки. Могат да се подбират бариерни характеристики съобразно с изискванията на всеки продукт, да се постига най-икономичното опаковъчно решение и да се осигурява широка гама от форми, системи за затваряне (посипване и осигуряване срещу кражби (разкъсващи пръстени, откъсващи ленти, диафрагми, свиваеми капсули), както и методи за нанасяне на графични изображения.

Основните видове пластмаси за опаковане на подправки са полиетилен /ПЕ/ и полипропилен (ПП). Тялото на опаковката обикновено е лято под налягане, който метод е разпространен и позволява изработването на различни форми, вкл. за повторно пълнене на опаковката. Независимо дали тялото на опаковката е от цветна или полупрозрачна пластмаса, то може да се печата безпроблемно по методите на сухия офсет, флексопечата и ситопечата. Тъй като кривината на повърхността обикновено е само в едната посока, това позволява нанасянето на печатни хартиени етикети. За по–сложни повърхности ръкавните печатани свиваеми етикети са чудесно решение, вкл. за осигуряване срещу отваряне. Хартиеният етикет може да покрива периферията на капачката и така да осигурява още един начин за защита от кражби. На пръстените за осигуряване срещу кражби обикновено се поставя надпис “Не вземайте този продукт, ако пръстенът е скъсан”. При повечето съвременни конструкции капачката от ПП покрива и защитава вътрешната капачка от ПЕ за посипване, която пък обхваща или влиза плътно в гърлото на тялото.Вече се използва и полиетилентерефталата (РЕТ) за заместване на прозрачните стъклени опаковки за подправки и пипери. Те се затварят с винтови капачки от ПЕ, снабдени с откъсваща осигурителна лента. Тук проблемът за решаване е дали прозрачният РЕТ може да осигури преграда срещу обезцветяване, ако опаковките се държат дълго време на осветените рафтове при местата за продажби.

Опаковки от стъкло. Стъклото без съмнение придава качествен имидж на продукта, опакован в него, по-специално защото създава впечатление за чистота иподправки очевидност. Поради многообразието на формите, стъклената опаковка създава голям актив за производителя, тъй като се идентифицира с продукта и му придава допълнителна стойност в очите на потребителя. Подправките в стъклени опаковки са защитени от влага и загуба на аромат и вкус, когато затварянето е херметично и непропускливо. Пластмасовите капачки също осигуряват преграда за влагата и газовете.Стъклените (както и РЕТ) опаковки са удобни за фамилно представяне на гами продукти с помощта на отличителните си форми като част от марковото идентифициране. По тази причина конкретният продукт може лесно да се локализира на магазинния рафт, дори без използването на отделения с изображение на марката. Стъклената опаковка позволява не само да имитира, но и да има действително вградена в нея мелничка за пипер и други подобни продукти. Първоначалното идентифициране на подправките и билките често се постига с помощта на семпъл цветен код върху капачката и етикета, напр. червен за пипери, зелен за билки и жълт за болшинството подправки. Тези кодове се различават от далеч, преди отпечатъкът върху етикета да стане разпознаваем, и така улесняват търсенето и намирането на конкретния продукт.Отварянето на стъклените опаковки обикновено е лесно и се изпълнява с метални и пластмасови винтови или ”щракащи” капачки. Пластмасовите се налагат, защото предлагат по-голяма универсалност по форма и функция, а и не корозират, което е предимство при продължителното използване на опаковките с подправки във влажните кухни на домакинствата.Етикетите, залепвани на стъклените опаковки, обикновено са с качествен офсетов печат върху качествени хартии. За постигане на по-голяма очевидност при дистрибуцията все повече се налагат свиваемите пластмасови капсули и ръкави върху капачката, върху част или цялата опаковка. Снабдени с печат, те дават и цялостен имидж на опакования продукт, но все още са по-скъпи от останалите методи за графично изобразяване. 

н.с. инж. Емил АНДРОНОВ