1

Създаването на вегетариански бургер, който има вкус на говеждо месо е бил един вид свещен граал за вегетарианските производители на храни. А зърнените бонбони и десертчета най-напред пристигнаха в супермаркетите на САЩ през 80-те години на миналия век, когато здравословните хипи-менюта започнаха да променят хранителните тенденции.

С гранола барове, соево мляко и биологични продукти, продавани почти навсякъде днес, компании като Impossible Foods Inc. и Beyond Meat са създали вегетариански продукти, които могат да наподобяват истинско говеждо месо. Те имат една и съща влакнеста текстура, „цвърчат“ на скарата и дори отделят това, което прилича на кървавите сокове от говеждо месо, когато отхапвате от бургера.

По-здравословните и по-естествени храни съставляват все по-голям дял от 1,5-те милиарда щатски долара, изразходвани годишно от американците за храна, тъй като потребителите търсят продукти с по-малко мазнини или холестерол, които са по-безопасни за околната среда. Месопреработвателите Tyson Foods Inc. и Maple Leaf Foods Inc. инвестират в растителни протеини като алтернатива на свинското, пилешкото и говеждото месо, докато милиардерът Бил Гейтс, представителят на рисковия капитал - Винод Хосла казват, че месото от неживотински произход е храна на бъдещето.

"Ние не казваме на никого да не яде месо", каза Итън Браун, главният изпълнителен директор на El Segundo, базирана в Калифорния безмесна компания, който обяви, че ще разшири американското разпространение на Beyond Burger със сделка за продажба в повече от 280 супермаркета Safeway Inc. в Калифорния, Невада и Хавай."Това е просто нова форма на месо."

Търсенето се пренасочва към протеини, произведени от леща, киноа, боб и грах, тъй като повечето купувачи определят решенията си за закупуване като продиктувани от въздействието върху околната среда и собственото си здраве, според доклад на Sustainalytics, базиран в Амстердам.

Заместител на месото

Годишните световни продажби на заместители на месо от растителна основа са нараснали с 8% годишно от 2010 г. до около 2 млрд. долара в момента и нарастват с два пъти по-високи темпове от обработеното месо, според доклад на Bloomberg Intelligence от 18 октомври 2016 г. Пазарът на месни заместители може да се увеличи с 8,4% годишно през следващите пет години, като Китай спомага за ускоряване на разширяването, тъй като се стреми да намали консумацията на месо наполовина до 2030 г., според прогнозите в доклада за устойчивостта.

В САЩ преходът е в ход

Beyond Meat’s burgers - направени с грах, кокосово масло и сок от цвекло (за кървавия ефект) - са налични в магазините на Whole Foods Inc. от октомври, а след сделката със Safeway обяви на 25 май още по-раширена дистрибуция. Той се продава и на пазари в Хонг Конг, както и в университета "Йейл" в Ню Хейвън, Кънектикът.

Друг нов продукт е произведен от "Impossible Foods", базирани в Калифорния, които правят безмесен бургер от пшеница, кокосово масло и картофи. В момента не се продава в магазините, защото компанията иска да установи първо своята марка в популярните ресторанти от висок клас. Той е в менюто на 20 заведения за хранене сега, а с разширяването на производствения завод в Оукланд по-късно тази година, Impossible Foods е планувала продажби в повече от 1000 ресторанта.

"Това е една много обмислена стратегия", казва изпълнителният директор на Impossible Foods - Пат Браун в интервю по телефона."Докато не станем значително по-големи, за да отидем в магазините за хранителни стоки".

Бил Гейтс – инвеститор в подобни проекти

The Impossible Burger вече се предлага в няколко заведения в Ню Йорк, включително в ресторанта Momofuku Nishi на Дейвид Чан. "Това е безценно признание" - казва той.

Инвеститорите също се появяват. Springdale, базираната в Арканзас Tyson Foods, най-големият производител на месо в САЩ, е придобил 5% от Beyond Meat. Дружеството притежава и дял от звеното за производство на зърнени култури в Минеаполис на General Mills Inc. В Impossible Foods, акциите се държат от Khosla Ventures, Google Ventures и UBS AG. Гейтс, най-богатият човек в света, е инвеститор в Beyond Meat and Impossible Foods.

"Ние обичаме продукта, обичаме устойчивостта, отношението", каза Таймс Хейс в интервю. "Растителният протеин расте по-бързо от животинските протеини. Искаме да бъдем там, където е потребителят. "

Реформулиране на рецепти

Докато алтернативите на месото няма да заменят истинското, повече компании инвестират в индустрията и преформулират рецепти, така че потребителите да не могат да разберат разликата, твърди Кенет Ши, анализатор по храните в Bloomberg Intelligence в Skillman, Ню Джърси.

"Потребителите все повече и повече мислят по отношение на устойчивостта", каза Ший."Те искат да ядат повече растения, за разлика от червеното месо, поради евентуални ползи за здравето".

Докато повечето потребителите си държат на консумацията на месо, те стават все по-информирани за последствията върху околната среда и устойчивостта. За производството на 1 килограм говеждо месо са нужни около 15 000 литра вода, в сравнение с 1,600 литра за един килограм пшеница, според оценките на Water Footprint Network.

Производството на "чисто месо" изисква далеч по-малко земя и вода от конвенционалното месо, не изисква антибиотици и елиминира последиците за околната среда от животински отпадъци и замърсяване по време на оттичането на мръсните води, според доклад на базираната във Вашингтон организация с нестопанска цел The Good Food Institute.

Все пак повечето американци не искат да жертват вкуса. "Те са гладни за решение", сочи Beyond Meat's Brown. "Всичко зависи от науката и усилията ни да стигнем до такава перфектна степен на изкуственото „месо“, че да е напълно неразличимо от животинския си еквивалент."

Bloomberg

Емил АНГЕЛОВ