1

Растителните напитки са новите „звезди“ в продуктовата листа на напитките. Темпът на растеж продължава да се покачва, а експерти прогнозират увеличение от 15% годишно до 2020 г., което се дължи основно на бума, който съществува в региони като Северна Америка, Бразилия, Китай и Тайланд. Въпреки че Южна Африка и няколко европейски региона също допринасят за значителния ръст в сегмента на немлечни напитки от растителен произход.

Пазарните експерти приписват тази положителна тенденция най-вече на позиционирането на продуктите - алтернативи на млякото през последните години и на променящите се навици на потребителите. Матиас Kруше, продуктов мениджър в SIG Combibloc (компания за асептично пълнене) коментира: "растителните напитки вече не се възприемат само като заместител или алтернативни продукти, към които хората прибягват в случай на непоносимост към лактоза, например. В много части на света напитките, приготвени от ядки, зърнени храни – ориз, коноп, семена или модерните сега киноа, елда или чиа са се превърнали в продукти, които хората консумират, дори когато няма наложителна причина, а поради здравословен аспект. Растителните напитки вече не са нишови продукти.

За хората, спазващи здравословен начин на живот, растителните протеини присъстват постоянно в менюто им. От една страна, те са полезни за здравето и следователно за организма: растителните напитки не съдържат лактоза и обикновено имат по-малко холестерол и мазнини от млеката с животински произход. Обикновено те съдържат много протеини, минерали и витамини, и са по-лесни за преработка, в сравнение с млечните продукти, от човешкия организъм. Благодарение на ефективното използване на ресурсите, растителните напитки не замърсяват и околната среда. При избора на тези продукти, произходът на съставките, методите на отглеждане и преработка, а често и на начина на производство на опаковките, са важни съображения за крайното решение на потребителя.“

Някои от страните с високо потребление на глава от населението на растителни напитки, са Тайланд ( 11,1 л), Китай (5,6 л), Тайван (5.0 л), Испания (4,7 л), Малайзия (4.4 л), Австралия (3.9 л) и САЩ (3.0 л). Особено в Азия и в страни в южното полукълбо, растителните напитки са неразделна част от ежедневното меню на населението. В тези региони, нивата на непоносимост към лактоза сред възрастните са сравнително високи. Научно доказано е, че благодарение на генетична промяна, много повече хора в северното полукълбо могат да усвояват лактаза в зряла възраст без проблеми. Генетичните промени се извършват паралелно с опитомяването на едър рогат добитък, овце и кози, чието мляко се използва все повече като източник на хранене. По този начин, тези региони са станали силни и стабилни в добива на мляко, въпреки че в много области пазарите са достатъчно задоволителни.

Расте търсенето

Както казва Матиас Kруше: "Дали поради здравословни причини, екологични или етични, или заради интерес към алтернативни видове храни, все повече и повече хора използват храни и напитки от растителен произход като част от ежедневното си меню. В продължение на години търсенето се увеличава и ще продължава да нараства. Според прогнозите, страните, които вече имат високо ниво на потребление на растителни напитки ще продължат да водят по консумация на глава от населението. До 2020 г. най-голям ръст в потреблението ще се отчете в Южна Африка (25%), Унгария (15%), Китай (14%), Ирландия (12%) и Австрия (12%) ".

Виждайки развитието на отделните продукти в сегмента, соевите напитки не са единствените фактори за растежа. През 2010 г. соевите напитки все още имат глобален пазарен дял от 54% в сегмента на млечните алтернативи, но оттогава тенденцията е намаляла значително. През 2015 г. пазарният дял е бил 34%, а според прогнозите, ще стане само 23% до 2020 г. Напитките, които ще увеличават дяловете си, ще са тези, произведени на базата на сушени плодове и ядки. По думите на Матиас Kрушe: "Соевите напитки съдържат много протеини и витамини, които не съдържат холестерол, и по-малко мазнини и калории, отколкото млечните продукти от животински произход. Засега мненията за тях са противоречиви. От една страна, те са алергени, които причиняват при някои консуматори реакции на непоносимост; от друга страна, потребителите са загрижени за приема на генетично модифицирана соя, или съдържанието на твърде много фитоестрогени в соята, които могат да имат отрицателен ефект върху тялото." Производителите на напитки могат да очакват глобални тенденции за нарастване на потреблението. В областта на напитките, базирани на сушени плодове, заедно с вече популярните напитки от лешници, бадеми, кашу и макадамия, имат добър потенциал за нарастващо търсене на пазара. В сравнение с напитките от други видове ядки, тези на базата на сушени плодове, имат по-силен аромат. В допълнение са и с кремообразна текстура. В областта на зърнените напитки експертите смятат, че в бъдеще консумацията на овесени напитки, напитки от коноп и просо ще нарастне значително.

По-малко вода и емисии на въглероден двуокис

Производството на растителни напитки замърсява по-малко нашата планета, в сравнение с производството на млечните напитки. Така например, много по-малко вода се използва при производството на растителни алтернативи на млякото. По подобен начин, емисиите на парникови газове са значително по-ниски при производството на напитките от растителен произход.

Гореспоменатият специалист смята, че: „Картонените кутии са логично решение за опаковка на напитките от растителен произход. Те са произведени от 75% дървесина, която е възобновяем ресурс. Картонените опаковки се вписват идеално в бизнес философията на производителите на храни с натурален произход на суровините и отговорно използване на ресурсите. Очаква се продължаване на по-голямо потребление на картонени опаковки в районите на производство на напитки от растителен произход. Освен в Азия, те вече са сред водещите тенденции за опаковане в световен мащаб. И тази тенденция ще продължи."

Превод от испански: Галя АНГЕЛОВА