1

Рафтовете в супермаркетите предлагат ежедневно голямо разнообразие на храни. Парадоксът е, че днес е по-лесно да се избере конкретен продукт, който отговаря на нашите строги изисквания, но правилният избор все повече ни затруднява.

Въпреки това, изглежда, че хранителният избор ще става все по-разнообразен и труден в бъдеще. Фирмите, в стремежа си да привлекат потребителите, са готови да променят изцяло предлаганото хранително разнообразие.

Потребителите все повече търсят храни, които могат да се консумират веднага, с минимална предварителна подготовка.

Ново проучване на Университета Луиджи Бокони в Милано се фокусира върху нови практики, извършвани от най-големите водещи фирми в европейската хранителна промишленост.

Практична и индивидуална храна

Стратегическият анализ на бизнес моделите на тези компании показва какви са тайните на успеха в техните продажби и силните страни, чрез които ще продължат да работят.

Потребителите все повече търсят храни, които са готови да се консумират веднага, с минимална подготовка, като например предварително нарязани зеленчуци, измити и в различни практични и удобни за ползване опаковки, за да се премахне. Времето, което една домакиня трябва да прекара в кухнята в подготовка на продуктите за готвене е минимизирано.

Като се има предвид променящата се среда, производителите участват много по-активно при избора на потребителите. Фирми, които са специализирани в продажбата на такива привидно неутрални продукти, като бутилирана вода например, са насочили в момента цялото си внимание към своите клиенти С цел да направят желаните от тях промени във вкуса чрез добавяне на плодови екстракти, чайове или различни добавки, които да отличават дадената марка от другите конкуренти.

Тази диверсификация принуждава големите производители да се разделят на по-малки звена, за да се концентрират върху конкретни сегменти, които е желателно да бъдат променени според изискванията на консуматорите. Като пример има фирми, специализирани в производството на храна за хора със здравословни проблеми, като например храни без глутен или лактоза.

Една храна може радикално да промени своята структура.

От друга страна, населението е все по-загрижено за произхода на това, което избира да постави в пазарската количка. Тази загриженост и повишен интерес променят пазара и производителите все повече използват различни методи за наименованията за произход.

Проучване на съдържанието

Ароматът, формите на продуктите и лекотата на приготвянето на храната, са фактори, на които индустрията е посветила много години проучвания. Голямата революция вече може да се появи чрез експериментиране със съдържанието.

"Ако се вгледате в храната на Запада, има твърде малко проучвания на съдържанието на храната", твърди специалиста Теси Вей Лим. "Семейството ми говори китайски диалект, в който има много думи, за да се определи съдържанието. Например, има определен термин за добре приготвени калмари и друг, когато не са приготвени качествено".

Поведението на потребителите също не е съвършено и е още по-противоречиво. От една страна, заради проблемите със затлъстяването и наднорменото тегло, засягащи целия свят, се изисква производството на здравословни храни и продукти, но както отбелязва Саймън Харисън, изследовател в Commonwealth, "когато такива продукти са изложени по рафтовете, никой не ги купува, защото, когато искаме пържени картофки например, ни интересува да са вкусни, а не такива, които са с ниско съдържание на сол. "

Крайната цел е да „поизлъжем“ нашия мозък, за да се насладим на повече от храната, но и да започнем да се храним по-здравословно.

Съдържанието е променливата, която хранителните компании продължават да разработват днес, стараейки се да произвеждат храни, които да са и здравословни, и апетитни едновременно.

Научните изследвания и хранителната промишленост имат за цел все повече да разширят вкусовия диапазон.

Галя АНГЕЛОВА