1

Създаването на водката е обгърнато в мистерия. Много народи спорят за оригиналния произход на популярната спиртна напитка. Двете страни-кандидатки за родина на водката са Русия и Полша. И в двете питието има особено голяма популярност и се консумира в големи количества и с храна. В Русия се смята, че думата „вода” е корен на „водка”.

Също толкова популярна е думата и в Полша. Независимо дали е открита в Полша или Русия (някои дори смятат, че може да е и в Персия), се появява в началото на 12 век.Направена първоначално за медицински цели, тя е нерафиниран анестетик и дезинфектант, извлечен от ръж. Още преди 14 век се установява, че водката има пречистващи свойства. Много фамилии започват масовото й производство още преди края на 1300 година.

В Русия дори се е вярвало, че алкохолът има собствен дух и се използвал за религиозни цели. Подавала се е от ръка на ръка голяма купа (над 2 л), пълна с водка, и този, който откажел да пие, се смятал за неблагочестив. От началото на 17 век питието неизменно започва да присъства на руските императорски банкети. Всички хранения започвали с хляб и водка.

Въпреки че отначало се произвежда от ръж, обикновените хора я правят от картофи, тъй като те са по-широко разпространени. Но веднага се променя и вкусът й. Спиртът от картофите е по-лесен за дестилация, отколкото от зърнените култури. След като от фамилна се превръща в масова напитка, започва отново да се използват традиционните зърнени култури.

Днес повечето марки водка се дестилират от пшеница, ечемик и царевица.Дестилацията се извършва на много силни проби и след това се филтрира през растителни активни въглени. Колкото по-силна е пробата, толкова по-слаб е вкусът и по-бистър цветът. Въпреки че водката е популярна на руския и източноевропейския пазар от десетилетия, тя придобива известност в САЩ едва през 1930 г., когато е открита компанията „Смирноф”. Те въведоха своята „златна водка” – 10 годишна, отлежала в дъбови бъчви, преди да се продава в магазините.Днес водката съставлява 20% от пазара на алкохол в САЩ и почти целия пазар в Русия и Източна Европа. Тя е една от най-популярните напитки в света и такава ще си остане и в бъдеще.