catering

Всяка седмица в повече от 30000 германски казина и фирмени кафенета се сервират над 30 млн. ястия. Прибавете към тях 16000 клиники, санаториуми и др., изхранващи 1.2 млн. души всекидневно. Без съмнение се вижда огромният принос на кетъринг специалистите, които дължат своя успех на иновативния начин на обслужване. Представете си тези данни, мултиплицирани във всички страни.

КЕТЪРИНГ НА РАБОТНОТО МЯСТО

Обемът на продажбите в Германия нарастна от 41.2 на 41.5 млрд. евро, което определя кетъринга на работното място като важен сектор. Всяко трето ястие или закуска се консумира в барчето на компанията. През 2005 г. във фирмените заведения са похарчени над 5.4 млрд. евро. Основните конкуренти на пазара, предлагащи кетъринг-обслужване, си остават ресторантите и заведенията за бързо хранене.

СПЕЦИАЛЕН СЛУЧАЙ – ЗДРАВНАТА СИСТЕМА

Въпреки, или може би защото системата на здравеопазването е особено актуална напоследък и изправена пред финансови проблеми, кетърингът на този пазар се развива с надеждата за евентуални бъдещи изгоди. Болниците, центровете за рехабилитация и старческите домове навсякъде по света са изправени пред проблема да оптимизират качеството на предлаганата в тях храна. Необходимо е да се направи проучване за състоянието и предпочитанието на пациентите, за да се осигури подходящата храна. Съществуват идеи за разпределението й – например менюто да е ориентирано според целевата група, здравословните проблеми и според подходящите съдове и прибори за хранене.

ОПТИМИЗИРАНЕ НА РАЗХОДИТЕ

Независимо дали кетърингът е в болнични заведения, държавни институции или фирми и отбелязва стабилни приходи, той не трябва само да бъде критикуван, тъй като разходите за неговото осъществяване са огромни. Вече има кетъринг-мениджъри, които планират различни ситуации. Това може да включва оптимизирана логистика, при която участват по-малко доставчици и така  се ускоряват процесите между доставката до кухненската врата и фактурирането в счетоводния отдел например. В тази връзка опростените операции са най-важни. Те могат да се получат и от обединението на няколко кетъринг-компании, които не са преки конкуренти, а по-скоро могат да работят като партньори. Обединение на силите и извличане на по-големи индивидуални облаги – това е днешното мото на кетъринг индустрията.

ШАНС ЗА ПО-ГОЛЕМИ ПРОДАЖБИ

Кетъринг-компаните, чието единствено мото е икономията на продуктите, интересуващи се само от разходите и не преценяващи ситуацията, които не възприемат новите тенденции постепенно ще отпаднат от този бизнес, подчертават експертите. В техния случай на първо място е стабилният оборот и добрата печалба, но те изискват и много по-голяма инициативност. Допълнителните фирмени събития, като годишнини и коледни празненства, открай време са допълнителен приходоизточник за много кетъринг-фирми. Придобиването на нови целеви групи, подобряване на ястията и увеличаване на средната консумация на всеки гост, са сред най-важните фактори за успех. В бъдеще качеството ще продължи да доминира, като най-добрата рецепта за просперитет в бранша.

ЧЕСТИ ПРОМОЦИИ

Как една фирма успява да бъде конкурентноспособна в кетъринг- индустрията? Отговорът може да прозвучи по-досадно, отколкото всъщност е: промоционалната дейност продължава да демонстрира добри резултати. Когато се изпълни добре, този изпитан маркетингов инструмент привлича все повече и повече клиенти. Промоциите са ефективен източник на доходи за кетъринга, тъй като една рекламна кампания не е ограничена само в представянето на италианска паста или подобни продукти. Днес вече се набляга на удоволствието от храненето (предимно здравословно). Апетитни зеленчуци, печени ястия, приготвени на място пред клиента и пресни плодове, нарязани на ефектни фигури, са главните атракции. И не на последно място, всяка кетъринг кухня трябва да бъде обзаведена и оборудвана с подходящите машини и техника, както и придружена от оригинални авторски рецепти.