wine

Дали резвератролът не е ключът към дълъг живот? 

Виното удължава живота?

Отдавна е известно, че в определени региони, например във Франция и Италия, хората имат по-голяма средна продължителност на живота. Преди всичко там са отчетени много по-малко случаи на болести на сърдечно-съдовата система (познато като френския парадокс), като се предполага, че това се дължи на магичния ефект на червеното вино. Сензационно, още през 1995 г. една студия на Университета в Копенхаген установява, че при редовна, но умерена консумация на вино, най-вече червено, се намалява рискът от сърдечно-съдови и други заболявания (намалява рискът от рак, засилва имунната система) с около 50%. На резвератрола (полифенол), който е с особено висока концентрация в червеното вино, се приписват тези удивителни качества.

Здраве и дълъг живот – поне при мишките!

Резултатите от едно изследване, публикувано наскоро в реномираното специализирано списание “Nature”, водят до заключението, че опитни мишки, които приемат резвератрол, въпреки наднорменото си тегло, дължащо се на богата на мазнини храна, живеят толкова дълго, при добри жизнени показатели, колкото други, които са подложени на лишена от мазнини диета, но не са взимали резвератрол. От друга страна без резвератрол “наднормените” мишки умират много по-рано от типични за наднорменото тегло болести, свързани с отказ на сърцето или диабет. Очевидно резвератролът предотвратява биогенезата на митохондриите, чрез която през радикалите на кислорода се предизвиква смъртта на клетките.

По-скъпо или по-евтино вино?

Червеното грозде съдържа редица флавоноиди и полифеноли като резвератрола, най-вече в люспите и семките. Ето защо, ако гроздето се пресова със семките, което по принцип се счита за нискокачествено, тези две съставки попадат в по-голяма концентрация във виното. Но и чрез дългогодишното отлежаване на виното в бъчви – признак за високо качество – се постига същият ефект, тъй като съдържащите се в дъбовата дървесина танини, преди всичко полифеноли, се отделят по време на отлежаването. Полифенолите предпазват от стесняване на капилярите, задържайки стесняващия съдовете пептид ендотелин-1, с което се обяснява положителният ефект върху сърдечно-съдовата система. Червеното вино, с 4 мг на литър, съдържа 20-30 пъти по-голямо количество резвератрол от бялото, като сортовете CarbenetSauvignon и PinotNoir заемат челни позиции.

Предпазващи от рак свойства на резвератрола

Резвератролът има и други функции: като антиоксидант не само неутрализира увреждащите клетките свободни радикали, но и повишава хинон-редуктазата, която може да трансформира попадналите в клетките, предизвикващи ракови заболявания субстанции, в неотровни. Също така и циклооксигеназата (COX), ензим, който играе важна роля при активирането на раковостимулиращи елементи, бива ограничен от резвератрола. Несъмнено, едно удивително биологично разнообразие, върху което резвератролът оказва ефект. Но, всъщност, в природата замисълът и функцията на резвератрола е да предпазва гроздето – той се продуцира в него в най-големи количества при нараняване на люспата на плода или при гъбни образувания върху плодовете. Резвератрол под формата на таблетки?Въпреки че най-вече резвератролът попада в полезрението на изследователите, има редица други полифеноли и флавоноиди, съдържащи се във виното, отговорни за описаните ефекти. Приемът на резвератрол под формата на таблетки, не би имал същия ефект, както пиенето на вино, погледнато дори и от страна на великолепния вкус, който разкрива една по-добра страна на живота.

Момчил РУСЕВ