кефир

Кефирът е млечнокисел продукт, който се произвежда от краве, овче или козе мляко чрез добавяне на кефирни зърна или т.н. “кефирна гъба”, (“Тибетска гъба”). Те представляват комбинация от полезни лактобацили, бифидобактерии и дрожди в матрица от протеини, липиди и захари, която прилича на карфиол. Напитката ферментира на стайна температура 24 часа. В резултат се получава леко кисела, газирана и слабоалкохолна напитка. Веднага трябва да отбележим, че количеството алкохол е пренебрежима малко – от 0,08% до 2%. Кефирът, както другите млечнокисели продукти, съдържа витамините А, В1, В2, В12, С, D и РР. Маслеността му зависи от маслеността на млякото, от което се приготвя, но обикновено е в границите от 1,5% до 2,5%. В наши дни се произвежда и обезмаслен кефир.Напитката представлява еднородна маса с гъстотата на айрян, в която не трябва да има ясно изразени бучици и “парцали”. Киселинноста му зависи от срока на съхранение – колкото по-голям е срокът, толкова по-висока е тя.

Понякога в кефира се добавят парченца плодове или ядки, ароматизатори и консерванти. По този начин се удължава срокът му на годност, но не много. Но при всички случаи след приготвянето му трябва да се съхранява в хладилник. Срокът му на годност е 7 дни. След изтичането му кефирът може да се пие, но съдържащите се в него бифидобактерии умират. Ако напитката се е разделила на гъсти парцали и суроватка, това говори за начало на разваляне. Кефирните зърна могат да съществуват и в друга среда, освен в млечна.В днешно време промишленото производството на кефир става по два начина: резевоарен и термостатен. При първия метод заквасването на пастьоризираното мляко се осъществява в големи резервоари, а при втория – непосредствено в бутилки в специални термостати.Термостатният кефир е по-гъст и преди употреба бутилката трябва да се разклати. Консистенцията на резервоарния кефир е по-течна. В промишлено произведения кефир за разлика от домашния, отсъства газираността и алкохолното съдържание.  Напоследък кефирът се възражда  и става много популярен, поради нови изследвания и открития, свързани с ползата от тази напитка и пробиотиците, които тя съдържа. Това е един изключително полезен продукт както за децата, така и за възрастните. Установено е, че той способства за отделянето на стомашни сокове, с което облекчава храносмилането, а обезмасленият кефир способства за изхвърлянето на течностите от организма.Но трябва да се има предвид, че кефирът не се препоръчва на хора със стомашни заболявания, съпроводени с повишена киселинност. Следва да се отчете и фактът, че той притежава и слабително действие, затова трябва да се употребява в умерени количества.

Както всички млечни продукти, и той оказва общоуспокояващо въздействие, намалява напрежението, релаксира както нервната, така и мускулната системи.Кефирът е продукт,  получен в резултат на биохимични реакции, протичащи от активността на специалната закваска. Той се усвоява много лесно от организма: за разлика от  млякото, което за един час се преработва само 30%, за същото време кефирът се преработва 90%. Благодарение на това, кефирът като цяло подобрява процесите на храносмилането, способства за по-бързото усвояване и на другите продукти.Напитката е много полезна и способства за предотвратяването и лечението на много и различни тежки заболявания, помага за свалянето на излишните килограми. Но въпреки това трябва да се приема умерено. Освен това той притежава антимикробно действие, което е от особена важност при стомашни разстройства, причинени от инфекции.

сп. ХИ&Т