1

Доц. Георгиев, разкажете как успяхте да спечелите финансиране за изграждането на Център за растителна системна биология и биотехнология по проект PlantaSYST.

Центърът за растителна системна биология и биотехнологии спечели финансиране по програмата на „Тийминг“ на Европейската комисия. Оценяването се проведе на два етапа, като в началото се съредновавахме с още 170 консорциума от цяла Европа. В крайна сметка финансиране от ЕК получиха 10 и за наше щастие PlantaSYST е един от тях и единствен от България. 

1

Българска асоциация по пест контрол (БАПК) е създадена през 1994 г. От 1999 г. е член на Конфедерацията на европейските асоциации по пест контрол (СЕРА). Тя е сдружение с нестопанска цел, представляващо сектора за борба с вредителите в общественото здравеопазване. В асоциацията участват фирми от цялата страна, с необходимите сертификати.

Мисията на БАПК е да обединява, подпомага и представлява интересите на своите членове и да съдейства за осигуряване на общественото здравеопазване в раздела Профилактика. БАПК си сътрудничи с Асоциация на месопреработвателите, Асоциация на млекопреработвателите, Асоциация на еколозите от общините, в която членуват и някои от фирмите в БАПК.

Освен председател на БАПК, г-н Константин ТОДОРОВ е собственик и управител на фирма Агроинсект ЕООД, основана през 1994 г. в София, специализирана е в областта на дезинфекцията, дезинсекцията и дератизацията (ДДД).

1

- Как решихте до предлагате нещо ново и много различно за България – гофрети на клечка, това ваша авторска идея ли бе?

- Да, ние сме млади и амбициозни хора (икономисти по образование) и обожаваме вкусната храна, особено сладката. Обичаме също и работата си, затова открихме начин да съчетаем своите страсти. Аз лично експериментирах в кухнята още от малка. Една обикновена леща например би ме затруднила много повече от съвременен специалитет.

димитър

Интервю с ДИМИТЪР МАРГАРИТОВ, председател на Комисията за защита на потребителите

Димитър МАРГАРИТОВ е роден през 1975 г. в гр. Плевен. Завършва право в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Има специализации и допълнителна квалификация, сред които в областта на корпоративните финанси и счетоводните стандарти и в областта на управлението на системи за осигуряване на информационната сигурност.

Работил е в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на образованието и науката, Министерството на външните работи и др. Председател е на Комисията за защита на потребителите от 27 март 2015 г.

севда димитрова

Севда ДИМИТРОВА, победител във втория сезон на „Мастершеф“ (2016 г. ) е родена преди 40 години в Бургас. Завършила висшето си образование в ПУ "Паисий Хилендарски", специалност детска педагогика в гр. Бургас. По стечение на обстоятелствата през годините съм работила на различни и интересни места. Последните 12 години живяхме и основно пътувахме със съпруга ми, работейки като фотографи в циркове. Именно там се разви любовта ми към готвенето. От две години живеем отново в България, преоткривайки я. Интересното е, че е първият вегетарианец, печелил този формат и опита месо след повече от 20 години.

Интервю с Наргиз СТЕФАНОВА, сладкар и декоратор в сладкарници „Неделя”

Наргиз СТЕФАНОВА е слънчева азербайджанка, сладкар и декоратор от осем години във веригата от сладкарници „Неделя”, от които над 20 са в София, а има още много и в страната. Уменията си по сладкарско изкуство е получила в италианската фирма за готови декорации „Дж Декор”, които са се изработвали в България за износ в Италия. Повече от десет години от кариерата й е преминала именно там.

Димитрина Шулева – бранд мениджър суровини,
ингредиенти и термоформинг опаковки във фирма Алмер ЕООД

Като динамична и постоянно развиваща се фирма, Алмер приема нови предизвикателства от 2002 г. насам, с цел подобряване и разширяване на предлаганите от нас продукти и услуги. На предстоящото изложението "Светът на млякото" от 9 до 12 ноември 2016г., ще представим и най-новите ни продукти за сектор животновъдство Molamix & Fillmix., в Интр Експо Център гр. София. Алмер ЕООД има удоволствието да Ви покани да посетите нашият щанд 2В3 в зала 2.

- Г-жо Филипова, вече колко години фирма ДАТРА ЕООД, представител на редица европейски фирми, произвеждащи машини и съоръжения за хранителната индустрия е в помощ на производителите при оборудването и преоборудването на техните фирми?

- В същност тази дейност е започната от вуйчо ми Венцел Михайлов през далечната 1987 година. Аз се присъедних към него през 1991 година и оттогава активно участваме в живота на българската хранителна индустрия. Гордеем се, че почти във всяко българско предприятие в сферата на преработка на плодове и зеленчуци, ядки, семки, месо и риба, има машини, доставени от нас. Имаме сервизен екип, който осигурява гаранционно и след гаранцонно обслужване на нашите машини. Екипът на ДАТРА участва в целия процес на избор на технологично оборудване – много често от подготовката на идеен проект до финалното пускане в действие с продукт във фабриките на нашите клиенти.

Павлина Цветанова

Как търговските и производствените компании да увеличат продажбите си чрез оптимизиране на оперативните дейности. Интервю с Павлина ЦВЕТАНОВА, основател и управител на консултантска компания „Съплай Чейн” ЕООД, чиято дейност е фокусирана върху решенията за управление на веригата на доставки (планиране, снабдяване, логистика, складиране, дистрибуция) при отчитане на спецификата на всяка индустрия.

Димитрина Шулева – Бранд Мениджър суровини, ингредиенти и термоформинг опаковки.

Ние, от фирма “Алмер” ЕООД вече с повече от 14 години опит, постигнахме отлични резултати обслужвайки нашите клиенти с най-добрите възможни за тях опаковъчни решения, суровини и ингредиенти.