Иван ЧАВДАРОВ, мениджър на млекопреработвателното предприятие „Тополово Агрокомерс“ ООД пред читателите на сп. „ХИ&Т”:

- Г-н Чавдаров, как ще коментирате Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти? Имам усещането, че примката около млекопреработвателите все повече се затяга. Очаквахте ли новите разпоредби и чувствате ли се готови за тях?

- Преди да Ви отговоря, най-напред искам да благодаря на редакционния екип на списание „ХИ&Т“, че ни даде възможност да сме първата представена на първа корица фирма за тази година. Тъй като все още е началото на годината, искам да поздравя всички наши служители и клиенти с една успешна нова година! Що се отнася до Наредбата, ние избрахме своя път. Първите шест месеца от годината ще преработваме само сурово краве мляко. Даваме си сметка, че това решение ще окаже влияние върху малките и средни предприятия в държавата, защото в тези тежки времена ще трябват нови инвестиции и малките фирми ще се нагърбят с нови кредити, които ще са допълнително бреме. Но всеки сам си решава, който има воля, ще продължи да го прави. В случая решението го взима държавата и ние трябва да се съобразяваме.

- В този контекст започнахте ли вече да изграждате новия цех, който ще бъде само за преработка на продукти от палмови масла?

- Да, започваме преговори с банките, и се надяваме те да ни финансират и за това ново строителство.

- Струва ли Ви се разумно с тази наредба да се разделя цикъла на производство по този начин?

- Предполагам, че идеята е да има по-добър контрол, по-добра проследяемост на качеството на произвежданите продукти. Нашият нов цех ще бъде само за деликатесни продукти.

- Чисто филологически подходящо ли е това название „имитиращи продукти”?

- Имитиращите продукти са деликатесните продукти, съдържащи в състава си растителни мазнини според въведеното определение.

- Какво влагате в многоточието на Вашия рекламен слогън (фраза, сентенция) „Пътят е един... Равдин”?

- По принцип пътят винаги е един (смее се), може би малко хора знаят, че това название на продукта идва при нас от арабски език и думата „дин” означава вяра, религия, и аз мисля, че когато даваш име на свой продукт е също толкова отговорно, колкото когато даваш име на детето си. Наричайки така нашия продукт, ние с вяра и любов го произвеждаме и поднасяме на клиентите си и сме убедени, че частица от тази вяра по някакъв свой начин се предава и на тях. Не е важно самото пристигане, важен е пътят, по който човек върви. Равдин е връх над Асеновград, но ние влагаме допълнителен смисъл в корена на самата дума „дин“, което, както вече подчертах е вярата.

- Предходното ни интервю за списание „ХИ&Т“ бе точно преди три години. Какъв път извървяхте през този период?

- Откакто съществува фирмата ни изминаха шест години и ние успяхме да влезем в А-групата на малките предприятия. Според една от значимите класации в България от общо 1702 малки и средни най-динамични компании ние сме на 328-мо място. Постигнахме главното, с което не отстъпваме на останалите предприятия, това искам изрично да го подчертая. Главното за нас е нашият колектив, защото нищо без колектив не става и неговото изграждане е много труден и дълъг процес. Сега аз смело мога да кажа, че „Тополово Агрокомерс” се явява една много дееспособна и дисциплинирана команда, която работи с желание и трябва да постигаме нови успехи. Около 67 човека сме общо. Преди две години пуснахме новия цех за сирене и даже сега се постарахме на това сирене да му придадем допълнителен облик с релефното маркиране на запазената търговска марка. Това го постигнахме чисто технически самостоятелно без намесата на фирми, които предлагат тези вид услуги. През годините отделно сме покрили абсолютно всички изисквания, които сме имали като предписание.

- Неколкократно през годините тотално сте променяли визията на Вашите опаковки, изработени са и от различни материали, кое налага тези иновативни промени?

- Стремим се да имаме някаква индивидуалност, предлагайки нашите продукти, да сме по-различни от останалите колеги. Така че се стараем и в тази насока, доколкото можем. Плановете ни са свързани с пускането на пазара на една наша нова марка – сирене и кашкавал с марката Да! Очакваме към февруари, март това да стане факт! Това е марка, с която ще се стремим да влезем в по-горния премиум клас сирена и кашкавали на Софийския пазар. Избрали сме да си сътрудничим с големи български вериги.

Оглеждаме се и към външния пазар. През миналата година имахме пет международни клиента, които сами бяха научили за нас и ни потърсиха, което за нас е някаква светлинка в тунела. Те са предимно от арабския свят. Ще се опитаме да пробием и на външния пазар, имаме такива намерения. Конкуренцията ни през годините не само че не намалява, напротив, увеличава се, а пазарът се свива и затова на моменти тя става жестока. Добре е всеки производител да има и фирмен магазин, като основната му цел не е да прави супер обороти, а да има по-добро представяне на продукта и възможност за дегустирането му. Самите клиенти понякога ги е страх да рискуват с покупката на нови продукти и подхождат сдържано. Именно в подобен тип магазини те могат да дегустират. Мислили сме и по този въпрос, рано или късно ще дойде и неговия ред за осъществяване. Навярно тогава ще предпочетем Пловдив като по-близък до предприятието ни град.

Интервюто взе Анета РАНГЕЛОВА