Интервю с г-н Дитер ДОР, управител на Дружеството за занаятчийски панаири към Мюнхенския панаир, организатор на изложението iba.

- Защо iba привлича хлебопроизводители и сладкари от цял свят?
- Това е изложение, представящо от една страна пазарните нововъведения, но също е и важна платформа за комуникация. iba определя тенденциите в бранша и е място, на което се представят различните новости на пазара. През 2015 г. около 1 200 фирми от всички сегменти на бранша презентират своите иновации, а 55% от изложителите идват от чужбина. На това изложение се поставят насоките за развитието на бранша през следващите години. Всеки, който желае да знае как ще се развива пазара и индустрията, как да отговаря на желанията на своите клиенти, както и как да осигури бъдещето на своето предприятие, е препоръчително да посети iba. В Мюнхен представителите на предприятия с различни размери – от малки пекарни до лидери на международния пазар – имат възможността да намерят правилната оферта и подходящото оборудване за своята фирма. На последното издание на iba през 2012 г. дойдоха 70 000 сладкари и хлебопроизводители от 164 страни. Подобно съчетание от занаятчийство, индустрия и пълен браншови обзор, насочено към изложителите и посетителите, може да се наблюдава единствено при iba. Уникалното тук е, че машинното оборудване може да се види в действие. Професионалният посетител има възможността да види как функционират технологиите и да получи съвет кой е най-добрият възможен вариант за него.

- Какви новости могат да очакват българските посетители на iba?
- Новостите са предимно грижа на самите изложители – от нови методи и машини до нови суровини и рецепти. iba е идеалното изложение, предлагащо продуктово разнообразие, което никое друго подобно събитие не предлага. Посещението на iba заменя многобройните проучвателни мисии. В допълнение в дванайсетте изложбени зали ще има редица нови сегменти: по този начин новата област „SnackTrendS” ще привлича вниманието към себе си чрез много нови видове закуски, работилници и любопитна информация. Българските посетители могат да се осведомят и за други атрактивни закуски освен баница и питки. Новият сегмент „COFFEE WORLD“ въвежда гостите си в света на кафето и разяснява потенциала за сладкарите и хлебопроизводителите, криещ се в малките кафеени зърна. Освен това друга новост е разнообразието от помощни средства, които са в услуга на чуждестранните посетители по време на техния престой. Уебсайтът на iba предлага информация за хотели и ресторанти, както и екскурзии в град Мюнхен. Друга нова функция, с която разполага iba, е апликацията iba-App – идеален спътник при подготовката преди изложението, по време на пътуването и през самото изложение. Това улеснява подробното планиране и дава отговори на въпросите: къде да намеря определен щанд, в какъв ред да посещавам изложителите и кой маршрут из изложбените палати е най-оптимален.

- Защо е нужно българските хлебопроизводители и сладкари да посетят именно това изложение?
- Това е възможност да се добие цялостна представа за индустрията. Всеки посетител получава необходимата информация относно взимането на решение и в кои области на процеса на печене инвестициите биха били най-целесъобразни. Всички машинни пособия, също така и производствени линии, могат да се видят на живо в експлоатация. Освен това iba не е просто най-голямата пекарна в света. В допълнение към широката гама от продукти, ние каним българските посетители на фирмени посещения из мюнхенските пекарни. По време на миналото издание на iba повече от 700 специализирани посетители от цял свят имаха възможност да наблюдават своите немски колеги в процеса на работа и бяха въодушевени от шанса за обмяна на опит, идеи и впечатления. И още нещо – внушителният център на град Мюнхен е само на 20 минути разстояние с метрото от панаира. Уникалните музеи и един особен чар на атмосферата в града подканват посетителите да удължат своя престой. Вземете един от многото директни полети от София, Бургас или Варна! След вашето пристигане ще бъдете откарани с автобус от летището бързо и директно до изложението.

- Какви са актуалните тенденции, които могат да се видят по време на изложението?
- Актуална тенденция в момента е така нареченият To-Go-пазар. Храни и напитки се предлагат на всяко място и по всяко време. Както в България се предлага мекицата, така в другите страни съществуват рапове или сандвичи. Тук всеки един сладкар или пекар трябва да има на разположение варианти за дегустация. Разбира се, това изисква необходимите хигиенни и опаковъчни решения. На изложението iba ще бъдат представени около 200 фирми, специализирани в сферата на закуските. Други тенденции се изразяват в хлебните изделия, представени като „здравословни храни плюс“. Така житните растения като киноа и амарант започват да играят все по-важна роля. Това се отнася не само за хората с непоносимост към глутен, но и за увеличаващия се брой от потребители, обръщащи внимание на здравословното хранене. Те оценяват въпросните зърнени сортове и тяхното богатство на протеини, витамини, минерали и диетични фибри. Също така спортистите, използващи подобни продукти, се радват на допълнителна сила и издръжливост.

- Каква подготовка е нужна за изложението?
- Според мен най-добрият и бърз начин да се подготвите е да посетите уебсайта www.iba.de. Съществуват редица инструменти, които допринасят за ефективното посещение на изложението: карта на помещенията, органайзер, iba-App, справочник по различни теми и тенденции. Онлайн-каталогът е най-изчерпателният източник и се обновява ежедневно. С негова помощ посетителите имат възможността целенасочено да търсят изложители, марки, продукти и продуктови групи. Освен това е възможно групирането на изложители по страни.

- Срещата на върха на iba-summit прави въведение към изложението под мотото: “B(re)aking Ideas for your Business”. Какво да очаква публиката?
- Централно място в iba-summit, която ще се проведе на 11 септември – ден преди самото начало на изложението, заема дискусията относно актуални браншови въпроси. Международно признати лектори ще представят преглед на пазарното развитие при тестените и сладкарски изделия. Боб О‘Брайън (САЩ) ще представи световния пекарски бизнес, а Джонатан Даути (Великобритания) ще фокусира своята презентация върху 10-те най-добри бъдещи акцента на Тo-go-пазара. Вълнуващ ще е и докладът на френския пекар Ерик Кайзер, най-успешната франчайз пекарна в света. Важно за нас е по време на този iba-summit да остане достатъчно възможност участниците да разширят и задълбочат своята лична мрежа от контакти.

Със съдействието на ГБИТК