хойер

г-н Лъчезар АНГЕЛОВ – фирма ХОЙЕР БЪЛГАРИЯ ЕООД
пред списание ХИ&Т – ХРАНИТЕЛНА ИНДУСТРИЯ И ТЪРГОВИЯ

- Г-н Ангелов, българският офис на създадената като семейна фирма през 1946 г. в Хамбург – ХОЙЕР ГРУП, е един от 87-те в различни страни. Намерихте ли своето заслужено място в групата на най-големия оператор на цистерни и автоцистерни в Европа?
- Да, ХОЙЕР БЪЛГАРИЯ определено успя през годините да се впише в организационната структура на групата ХОЙЕР. Най-вече и поради факта, че още със стъпването ни в региона насочихме стратегическото развитие на компанията в Югоизточна Европа към транспорт и логистика на течни и насипни хранителни продукти, за разлика от доминираната от превоза на химикали дейност на ХОЙЕР в други части на света.
- От 2001 година сте и на българския пазар и осъществявате транспорт и логистика на течни и насипни продукти като алкохол, ядивни мазнини и олио, шоколади, маринати. Означава ли това, че в България и на Балканите сте съсредоточени предимно в сегмента на хранителната индустрия?
На българския пазар сме от 1999 г. като търговско представителство на ХОЙЕР, а дружеството ХОЙЕР БЪЛГАРИЯ ЕООД е регистрирано през 2001 г. Вече споменах, че в България и на Балканите осъществяваме предимно транспорт и логистика на течни и насипни хранителни продукти, разбира се, без да игнорираме по някакъв начин усилията за налагане и в другите области, в които групата ни е силна – транспорт и логистика на химикали, газове, петролни продукти, презокеански операции с танк-контейнери на всякакви продукти и технически услуги като почистване на цистерни и ремонт на танк-контейнери.
- Гамата на превозваните хранителни продукти и суровини е доста голяма и включва и глюкоза, млечни продукти, сокове, бира...Според статистиката Хойер ФУДЛОГ е и най-големият превозвач на бира в Югоизточна Европа.
- ХОЙЕР ФУДЛОГ е бизнес дивизията на ХОЙЕР ГРУП, като част от нея е ХОЙЕР БЪЛГАРИЯ. Превозваме всички течни и насипни хранителни продукти без изключение, независимо от изискванията към превоза като температурни режими, клас на опасност и т.н. Най-големият превозвач на бира в Югоизточна Европа е ХОЙЕР БЪЛГАРИЯ (ние сме звеното в ХОЙЕР ФУДЛОГ, което носи отговорност за операциите не само в България, но и в Румъния, Гърция, страните от бивша Югославия и Турция), а ХОЙЕР ФУДЛОГ е най-големият превозвач на бира в Европа въобще.
- Доколкото зная, Вашият парк включва над 90 хранителни цистерни?
- Да, заедно с оборудването, което имаме в експлоатация в Румъния и Сърбия, притежаваме малко над 100 хранителни цистерни от всякакъв вид – стандартни хранителни цистерни, хранителни цистерни с АДР за превоз на алкохол, цистерни за шоколад с нагряване по време на път, сило-цистерни за насипни хранителни продукти и т.н.
- Вие ли сте единствената фирма у нас, която изгражда и спомагателна инфраструктура като Вашата миячна станция в Разград, сертифицирана и одобрена да издава ECD – European Cleaning Document, одобрена да почиства хранителни цистерни?
- Да, на този етап от развитието на пазарите в Югоизточна Европа, миячното ни за цистерни в Разград, което е специализирано и сертифицирано изключително за почистване на хранителни транспортни цистерни, е единственото такова в региона. Има още две миячни инсталации, оправомощени от EFTCO (Европейската организация за почистване на цистерни) да почистват транспортни цистерни и издават ECD (Европейски сертификат за почистване на цистерни) в Румъния и Турция, но те мият всякакви цистерни, а не само хранителни. Важно е да се отбележи, че в Разград ние мием и транспортни хранителни цистерни за превоз на продукти по изискванията на Кашер (отговарящи на еврейските закони на храненето) след като бяхме сертифицирани за това от Рабината в Антверпен.
- Какво в дейността и екипа Ви, освен извършената сертификация по ISO, Ви помага, за да се превърнете в еталон за качество в транспортно-логистичното обслужване?
- Желанието и стремежът ни да бъдем най-добри, в това което правим и за което ни плащат, е определящо. Понякога успяваме, понякога имаме проблеми, но пътят, който сме избрали е ясен и за нищо на света не бихме се отклонили от него.

Анета РАНГЕЛОВА