Lars

Интервю с Ларс БРЕДМОС, старши директор търговско развитие, „Млечни продукти, здраве и хранене“ в биотехнологичната компания за натурални добавки за храни Chr. Hansen

- Как оценявате пробиотиците в Европа и по света и какъв е потенциалът на този пазар в бъдеще?

- Пробиотиците в млечните продукти са една добре изградена категория. Около 25% от киселото мляко по света съдържа пробиотици и това число се увеличава. Европа е изключение в тази статистика единствено заради регулациите на EFSA, които спират информацията за пробиотици към потребителите. Виждаме, че източноевропейските държави „раздвижват“ категорията с нови продукти на пазара.

- Пробиотичните продукти се асоциират главно с млечните продукти. Кои млечни продукти могат да бъдат обогатени с пробиотици? Категориите като месо и захарни изделия могат ли също да бъдат обогатени?
- Пробиотици обикновено има в свежите ферментирали продукти като кисело мляко, извара, цедено мляко и кефир. Повечето пробиотични щамове са толерантни към киселинността и оцеляват по време на целия срок на годност на свежите ферментирали продукти. Има нишови продукти като пробиотичен шоколад, сладолед и захарни изделия. Все пак, те са една малка част, тъй като потребителите като цяло не възприемат здравословно посланието на един захарен/десертен тип продукт. От друга страна киселото мляко е отличен носител на послания за здравето, тъй като то се възприема като здравословна храна.

- Какви са разходите за производителите на храни, които искат да пуснат продукт с BB-12® или друг пробиотик?
- Пробиотичните кисели млека обикновено са премиум продукти и имат 25-50% по-висока цена на дребно от стандартните кисели млека. Тази по-висока цена надвишава допълнителните разходи, свързани с добавянето на пробиотични култури към продукта. Това, разбира се, е част от обяснението за големия успех в тази категория.

- „Чистият етикет“ е една актуална тенденция в производството на храни. Не са ли пробиотиците в противоречие с тази тенденция?
- Не, точно обратното. Пробиотиците са точно толкова натурални, колкото и закваските, които образуват вкус и структура в киселите млека. Като такива, те се възприемат за изцяло натурални от потребителите по цял свят. Всъщност, продукт с добавен пробиотик често се възприема като по-натурален и с по-чист етикет, в сравнение с продукт с добавени витамини и минерали.

Сп ХИ&Т