андре токев

Андре Токев е единственият носител на Global Masterchef Degree за Източна Европа. Той е основател на Българската асоциация на професионалните готвачи (БАПГ), официално жури на най-престижния конкурс за професионални готвачи в Европа Bocuse d’Or и носител на единствената за Източна Европа диплома Global Masterchef Degree. Андре е роден е в Лайпциг в семейство на българин и германка. Кариерата му минава през големи хотелски вериги в цял свят, две от които са носители на звезди Michelin. От 2000 г. е главен готвач в Hilton във Франция, Австрия и България.

- Г-н Токев, Вие сте единственият носител на Global Master-chef Degree в Източна Европа. Какви отговорности предполага това?

- Да се боря и да дам принос за развитието на кулинарната професия!

- Какво въздействие оказаха българската и немската кухня върху Вас и коя от тях е с превес?

- Няма превес на кухни. И двете кухни са изиграли голяма роля при формирането на моите вкусови качества, които ми помагат да творя и да пресъздавам ястията с моя визия. Те са „привилегията”, която имам, да използвам най-доброто от тях в създаването на мой стил готвене. В ястията, които създавам, участват вкусове и от други кухни, например френската до голяма степен, тъй като съм работил във Франция и това е страната, която ме инспирира най-много за моето творчество.

- Смятате ли отново да участвате във Ваше шоу, напомнящо кулинарното Ви предаване „Гурме с Андре”?

- Да, имам голямо желание да направя формата „Гурме с Андре” отново, но разбира се с много нови детайли, интересни за публиката. В тази посока имам много идеи и се надявам да успея да ги реализирам.

- Отново участвате като жури в „Master Chef” и смятате ли, че има уникални млади таланти, които биха Ви наследили?

- Да, с удоволствие участвам отново в „Master Chef” и се надявам да намеря бъдещи таланти.

- Защо толкова ресторанти биват откривани, без да могат да се задържат на кулинарния пазар и кое е разковничето за успеха?

- Не наблюдавам пазара статистически, кои са откритите ресторанти и кои - закритите. Мисля, че формулата за успех е променлива величина, но най-важното е да имаш ясна визия за това какво ще предложиш и собствен стил на готвене, както и какви са тенденциите към момента на отварянето на ресторанта.

Модата в кулинарията се мени и ресторантьорите е необходимо да бъдат винаги в крак с новото и най-важното е да успеят да го предложат така, че да се наложи като успешна концепция.

Много е важно ресторантьорите да разбират много от готварско изкуство или поне да назначават добри главни готвачи, тъй като самата храна е „успешната концепция“ и има водещата роля в този бизнес.

Въпросите зададе: Мая ГЕЛЕВА