севда димитрова

Севда ДИМИТРОВА, победител във втория сезон на „Мастершеф“ (2016 г. ) е родена преди 40 години в Бургас. Завършила висшето си образование в ПУ "Паисий Хилендарски", специалност детска педагогика в гр. Бургас. По стечение на обстоятелствата през годините съм работила на различни и интересни места. Последните 12 години живяхме и основно пътувахме със съпруга ми, работейки като фотографи в циркове. Именно там се разви любовта ми към готвенето. От две години живеем отново в България, преоткривайки я. Интересното е, че е първият вегетарианец, печелил този формат и опита месо след повече от 20 години.

- Тъй, като сте от Бургас, познавате ли добре типичните за региона ястия?

- Храненето и приготвянето на храна в региона на Бургас е силно повлияно от странджанската кухня. Хлябът и тестените изделия са много предпочитани. Традиционни ястия са: зелник, триеница, трахана, юфка, катми, лангиди (между мекици и толумбички). Типични месни ястия и деликатеси са: странджанско дядо, етърник (колбас от черен дроб праз и сланина), пихкья, лопушка (сарми с риба и зеленчуци). Странджанският пчелен мед е продукт, с който се слави региона. Много се надявам, тези традиционни ястия да получат съвремено звучене, но и да се съхранят във времето.

- Казвате, че по време на предаването "MasterChef" сте открили, че кулинарията може да бъде призвание, а не само хоби...

- Винаги съм носила любопитството към непознати продукти и кухни. В "MasterChef" преоткрих и разбрах много неща за себе си. Приготвянето на храната с внимание и любов е много важно и преминавайки през различните етапи от състезанието, се събуди у мен страст с нова сила. Именно чрез нея преоткрих отново кулинарния свят и разбрах, че това е нещо, което бих правила извън границите това да бъде само мое хоби.

- Каква е ролята на интуицията в готвенето, тъй като понякога казвате, че "слушате" храната?

- С желание, упоритост и постоянство, можеш да се научиш да готвиш правилно и добре, но без интуиция и усет, човек ще успява да възпроизведе добре, вече съществуващо ястие. Това, което отличава добрият готвач е именно неговата интуиция, креативност и усещане на продуктите с всички сетива. Ние трябва да имаме връзка с продуктите, така, както художника има връзка с платното и музиканта с инструмента си.

- Вярно ли е, че някои Ваши ястия се явяват в сънищата Ви?

- Понякога виждам, чувам или ми се случва нещо, което ми въздейства силно. Тогава имам муза, чувствам се вдъхновена. Именно в такива моменти се появяват сънища, които са като отговори на мои въпроси. Така се случва и с някои ястия.

- Тъй, като сте фотограф, снимате ли сама своите завършени специалитети?

- Винаги снимам сама ястията си, чувствам го като естествено продължение, като обичайно завършване на процеса. Разбира се, не снимам всичко, което приготвям.

- Възможно ли е ястие без щипка любов?

- Любовта е двигателят на моя живот и поради тази причина за мен е важно всичко, което правя, да е пречупено през тази призма. Ако искаш да направиш някого щастлив по един или друг начин, ти правиш нещата с любов. В този смисъл за мен е невъзможно да приготвям храна за други хора и да не я подправя с любов. Това е моя вътрешна потребност, моето светоусещане.

- Как Ви се струват българските продукти, с които готвите на фона на чуждестранните?

- Качествените продукти зависят от географските особености, политиката и икономиката на дадената страна.

Към днешна дата има производители на качествени, интересни и креативно променени български продукти, които ми се иска да прекрачат границата ни. За съжаление обаче има и много имитационни и некачествени продукти.

Поради фактът, че дълги години нямахме възможност да опитваме чуждестранни продукти, все още в България хората са плахи да експериментират.

Имаме традиционни местни и национални ястия, които трябва да бъдат съживени с почерка на нашите най-добри готвачи, използвайки български продукти.

Интервюто взе: Мая ГЕЛЕВА