1

Разположена на източната граница на Полша, която я отделя от Русия и от Литва, областта Подлашие се намира до тази Мазовше. Това е земята, където полското, това на Уралска Русия, тевтонското, германското и литовското влияния се преливат едно в друго. Тук е мястото където „Многонационалната Република” на вековна възраст е най-добре изявена. В Подлашие се пази богатото културно и кулинарно наследство на живеещите там поляци, литовци, германци, евреи, татари и белоруси. Тук ще открием една истинска мозайка от вкусове, които, допълнени с великолепната природа, определят голямата туристическа привлекателност на областта. Този мултикултурализъм е едно доказателство за богатството на кухнята в Подлашие, като вкусна риба от езерата Буг, Нарев, Биебжа и Сувалки, еленово месо, както и оригинални деликатеси от различни нации, обитаващи тази земя. И така, в Тикоцин бихме могли да ядем еврейски цимес (сладко говеждо месо с моркови), кугел (картофен кейк), креплех (кнедли с месо) и риба, а в Йеленйево – картаче и сочевияки. А, в Сейне или в Пунск, се сервират литовските деликатеси, като пушени и нарязани свински уши, блинии с крем и ченаки. То представлява месо със зеленчуци, печено в керамично блюдо – задължително със зеле, моркови и краставици. Това блюдо, днес считано за местно на Литва, е странствало през вековете от Кавказ и Крим до Литва, като неговото име и ингредиенти са се променяли с времето.

1

На посетителите на красивия остров Мавриций (с вулканичен произход) в Индийския океан със сигурност би могло да им се сбъдне предположението, че там ще открият същинския рай. Ще се насладят на цели мили от бели коралови плажове и топли спокойни води, тъй като островът (същевременно отделна държава) е заобиколен от коралов риф. Могат да се възхитят на планински пейзаж с температура, която рядко спада под 20◦С. Островът е една прекрасна дестинация, която презарежда изтощените и отегчени пътешественици. Предлага богато изобилие от пътешествия и по суша, и по вода, за зареждане с повече жизнена енергия.

Село Ковачевица се намира в Западните Родопи, на 23 км от Гоце Делчев и на около 200 км от София. Селото е разположено на река Канина, в долината на която се намира единственият път, който води към Гоце Делчев и долината на река Места.

1

Историята…

Заобиколена от яркозелените хълмове на италианската планина Марка Тревиляна, ви посреща Вила Санди. Представлява окъпана от слънце сграда в паладински стил и е основана още през 1622 г. Днес тя е седалище на стопанството. Още от нейното възникване, вилата е разположена в една земеделска постройка, обградена от живописен пейзаж с плодородни нивя. Днес така, както и в онова време, тя вдъхва уважение в знак на почит към историята на местността. Още отвън представлява вълнуваща сцена, на която природа и архитектура живеят в неразривно диалектическо и функционално единство.

лимони

В Сицилия, там където и най-малките различия на мнения могат да предизвикат „вендети” - вражди за цял живот в семействата на васалите от феодалните имения, един факт обединява всички, а именно, че те произвеждат лимони - върха на върховете в цитрусовия свят.

бадем

С настъпването на есента френският град Орезон, разположен в областта Прованс, става домакин на фестивал на бадема. Празникът е ежегоден и се провежда във време, което съвпада с брането на бадемите. Деветият фестивал се състоя в началото на октомври с участието на 80 производители от Прованс. Организатор е Асоциацията „Празник на бадема” с подкрепата на кметството на Орезон. Чрез фестивала се прави опит да се насърчат земеделските производители да се върнат към отглеждане на бадема – символ на Прованс.

подхале

Подхале е един географски културен регион, разположен е в Южна Полша, северно от подножието на най-високите полски планини, Татрите. Обхваща басейна на горното течение на река Дунайец. Първите исторически летописи датират още от 13-ти век, когато благодарение на изключителните права на херцог Хенри Брадатия било разрешено на германските заселници да се установят в тази област. В Подхале земеделието от векове е играело важна роля. 19-ти век е период, през който интересът към Подхале започнал да расте. Благодарение на уникалните му природни и климатични условия, все повече и повече хора от други региони на страната започнали да идват тук. Тогава динамично се е развил и туризмът. Той засегнал главно град Закопане, който придобил голямо значение благодарение на спа-курортите и санаториумите си. Много хора на изкуството и до днес търсят вдъхновение там. Също е добро място за ски. А хотелите с уникален интериор и дизайн в местни къщички предлагат невероятен лукс и артистизъм.

1

Третият ежегоден фестивал за храни и напитки в Нотингам от поредицата „Great food&drink festivals” се проведе през месец август в Уолатън парк. Входът на подобни събития обикновено е 8-10 паунда. Ричард Латъм, собственик на Ultimate Food Outlet от Чешир гордо споделя, че е продал огромни количества от домашния си английски фъч, в сравнение с последните три години.

дижон

Синапът, прочутата подправка от френската област Дижон, от която се прави горчицата, може и вече да е загубил част от очарованието си. Но, характерен за някогашната столица на херцозите от Бургундия, той все още носи отпечатъка на всеобщото одобрение. Иначе в индийската кухня е използвана преди 3000 години пр.н.е., както и в Древен Рим и Гърция.

сьомга

Сьомгата често се препича повече от необходимото на прекалено нагрятата скара за печене. Ние я намалихме, за да подобрим вкуса на рибата.

Има няколко по-добри начина да се подчертае мекотата на тлъстото сурово месо от сьомга от този на контраста от сладко-киселото желе. Повечето рецепти изискват намазване на рибата с олио или зехтин, поставянето й на скарата за печене и поливането й с още зехтин, за да не загори и така да се осигури солидно покритие. Разбира се, мен не ме привличаше идеята за неколкократно постигнатото в горещата фурна, но методът изглеждаше достатъчно обещаващ. Когато го опекох, обаче загоря. Обикновено с дебелите парчета от риба може да се случи така, че да се оформи една ивица от прекалено препечено в горната страна, откъм кожата. Единствено във вътрешността си сьомгата се оказа напоена с масло полупрозрачна консистенция, каквато очаквах.