1

Белинзона – уникалната "врата към Алпите“

В швейцарския кантон в Югоизточна Швейцария, се намира едно изключително красиво градче, което заради своята значимост е обявено за негова столица. Това е Белинзона, едно истинско планинско древно бижу, с изключително красива природа, тъй като е разположен сред живописната долина около река Тичино. Градът заема важно географско положение в Алпите. На юг е долината на река По, откъдето преминава основен маршрут по поречието на река Тичино и от езерото Маджоре. На север е долината на Тичино, което води до високите проходи на други алпийски градчета. В града живеят 17 000 жители.

вино

От милиони години ветровете, духащи по течението на Дунава, са били причината за натрупването на льос по склоновете на хърватския хълм Banovo brdo, придавайки му форма от плътни пластове жълтеникава утайка. Пълноводният Дунав покрива бреговете му с черна пръст, идеална за всякакви растения, отглеждани върху дебели пластове от льос. От хиляди години хората, живеещи в хърватския Дунавски регион, са засаждали лозя по тези плодородни земи, покрити с богата черна почва.

hamon

Двата основни вида хамон в Испания са jamón serrano и jamón ibérico. Jamón serrano (в превод планинска шунка) е много качествена сурово сушена шунка, която се произвежда само от бели прасета от породата Ландрас, докато jamón ibérico се произвежда от прасета с характерен тъмнокафеникав цвят.

1

Разположена на източната граница на Полша, която я отделя от Русия и от Литва, областта Подлашие се намира до тази Мазовше. Това е земята, където полското, това на Уралска Русия, тевтонското, германското и литовското влияния се преливат едно в друго. Тук е мястото където „Многонационалната Република” на вековна възраст е най-добре изявена. В Подлашие се пази богатото културно и кулинарно наследство на живеещите там поляци, литовци, германци, евреи, татари и белоруси. Тук ще открием една истинска мозайка от вкусове, които, допълнени с великолепната природа, определят голямата туристическа привлекателност на областта. Този мултикултурализъм е едно доказателство за богатството на кухнята в Подлашие, като вкусна риба от езерата Буг, Нарев, Биебжа и Сувалки, еленово месо, както и оригинални деликатеси от различни нации, обитаващи тази земя. И така, в Тикоцин бихме могли да ядем еврейски цимес (сладко говеждо месо с моркови), кугел (картофен кейк), креплех (кнедли с месо) и риба, а в Йеленйево – картаче и сочевияки. А, в Сейне или в Пунск, се сервират литовските деликатеси, като пушени и нарязани свински уши, блинии с крем и ченаки. То представлява месо със зеленчуци, печено в керамично блюдо – задължително със зеле, моркови и краставици. Това блюдо, днес считано за местно на Литва, е странствало през вековете от Кавказ и Крим до Литва, като неговото име и ингредиенти са се променяли с времето.

1

На посетителите на красивия остров Мавриций (с вулканичен произход) в Индийския океан със сигурност би могло да им се сбъдне предположението, че там ще открият същинския рай. Ще се насладят на цели мили от бели коралови плажове и топли спокойни води, тъй като островът (същевременно отделна държава) е заобиколен от коралов риф. Могат да се възхитят на планински пейзаж с температура, която рядко спада под 20◦С. Островът е една прекрасна дестинация, която презарежда изтощените и отегчени пътешественици. Предлага богато изобилие от пътешествия и по суша, и по вода, за зареждане с повече жизнена енергия.

Село Ковачевица се намира в Западните Родопи, на 23 км от Гоце Делчев и на около 200 км от София. Селото е разположено на река Канина, в долината на която се намира единственият път, който води към Гоце Делчев и долината на река Места.

1

Историята…

Заобиколена от яркозелените хълмове на италианската планина Марка Тревиляна, ви посреща Вила Санди. Представлява окъпана от слънце сграда в паладински стил и е основана още през 1622 г. Днес тя е седалище на стопанството. Още от нейното възникване, вилата е разположена в една земеделска постройка, обградена от живописен пейзаж с плодородни нивя. Днес така, както и в онова време, тя вдъхва уважение в знак на почит към историята на местността. Още отвън представлява вълнуваща сцена, на която природа и архитектура живеят в неразривно диалектическо и функционално единство.

лимони

В Сицилия, там където и най-малките различия на мнения могат да предизвикат „вендети” - вражди за цял живот в семействата на васалите от феодалните имения, един факт обединява всички, а именно, че те произвеждат лимони - върха на върховете в цитрусовия свят.

бадем

С настъпването на есента френският град Орезон, разположен в областта Прованс, става домакин на фестивал на бадема. Празникът е ежегоден и се провежда във време, което съвпада с брането на бадемите. Деветият фестивал се състоя в началото на октомври с участието на 80 производители от Прованс. Организатор е Асоциацията „Празник на бадема” с подкрепата на кметството на Орезон. Чрез фестивала се прави опит да се насърчат земеделските производители да се върнат към отглеждане на бадема – символ на Прованс.

подхале

Подхале е един географски културен регион, разположен е в Южна Полша, северно от подножието на най-високите полски планини, Татрите. Обхваща басейна на горното течение на река Дунайец. Първите исторически летописи датират още от 13-ти век, когато благодарение на изключителните права на херцог Хенри Брадатия било разрешено на германските заселници да се установят в тази област. В Подхале земеделието от векове е играело важна роля. 19-ти век е период, през който интересът към Подхале започнал да расте. Благодарение на уникалните му природни и климатични условия, все повече и повече хора от други региони на страната започнали да идват тук. Тогава динамично се е развил и туризмът. Той засегнал главно град Закопане, който придобил голямо значение благодарение на спа-курортите и санаториумите си. Много хора на изкуството и до днес търсят вдъхновение там. Също е добро място за ски. А хотелите с уникален интериор и дизайн в местни къщички предлагат невероятен лукс и артистизъм.