1

Съвременна Грузия – една страна на кръстопътя между Европа и Азия! Закриляна от Свети Георги, граничеща с Русия, Азейберджан, Армения, Турция и Черно море. Смята се, че именно това е мястото, където Язон намира Златното руно (на територията на Грузия през 6 в. пр. Хр. възникнали древните държави Иберия и Колхида, а според древногръцката митология аргонавтите отишли именно в Колхида, за да вземат Златното руно). Древногръцкият герой Прометей бива прикован на планината Казбек, след като открадва огъня от боговете, а по бреговете на река Терек е живяло безстрашното племе на амазонките. Най-атрактивните места са древната столица – Мцхета, пещерният град Уплистсикхе и Кутаиси - сърцето на грузинската култура.

Смята се, че Мзекала е майката на лозата, от която се ражда най-ценният грузински продукт - виното. По склоновете на Южен Кавказ виреят над 500 сорта грозде, от които се приготвят стотици видове божествена течност. Превъзходното й качество се дължи на факта, че винарите буквално милват лозите като свои деца. Всяко грузинско семейство прави поне половин тон вино годишно, но пък изпива няколко пъти повече.
За да убедят и останалия свят, че Грузия е родното място, люлката на древната напитка (от около 8000 години), от NWA стартират научна кампания. Проектът има за цел да докаже с помощта на археологията и генетиката, че виното е поело пътя си от територията на Грузия. „С помощта на науката ще установим и идентифицираме произхода на грузинските лозя, за да бъде спорът за родината на виното аргументиран", смята директорът на NWA Леван Давиташвили. В програмата взимат участие водещи учени-генетици, изследователи, археолози от Германия, Франция и други държави.

„Саперави” е висококачествено мастилено-червено грузинско сухо вино, с аромат на диви боровинки и бор, достойно за изтънчения вкус на най-съвършения ценител. Притежава тъмнорубинен цвят, уникален аромат и фин букет. "Саперави” е древен сорт грозде, чието име означава „чист опияняващ гроздов сок“, еликсир на боговете, дошъл от далечните земи и векове на грузинците.

За разлика от вино „Саперави“, което отлежава една година, „Мукузани“ е сухо червено вино, което отлежава три години в дъбови бъчви. Виното се характеризира с наситено червен цвят с мек аромат на дъб и ягодоплодни. И двете вина се произвеждат в областта Кахети от уникален местен сорт грозде и вървят добре с печено месо.

„Мукузани“ се счита от мнозина за най-доброто от грузинските червени вина. То е носител на 9 златни медала, 2 сребърни медала и 3 бронзови медала в международни състезания. Можете да намерите „Саперави” и „Мукузани“ и във верига магазини „Берьозка”, за да „оцветите” семейната вечеря с чудните краски на грузинските вина.

Консумацията задължително се придружава с поне 50 традиционни тоста, произнесени от тамадата (водещ увеселението, виночерпец). Докато трае това свещенодействие, масите се отрупват с няколко реда чинии, пълни с всякакви вкусотии. Това е една пищна сензорна стимулация, с ярки цветове на храните, комбинирани с виното.

2

Честотата на вдигане на тостове не е фиксирана и затова причинява доста неудобства на неподготвения чужденец. Виното се сипва в малки чашки, но не повече от сто грама, и след като тостът е вдигнат, трябва да се изпие наведнъж докрай. Чашите (често са от сребро), отвън позлатени - една рядка комбинация между тези два метала, която дава изключителен вкус на питието. Пиещият има право да отпие още веднъж, само ако доразвие темата на тоста. Отпиване между тостовете или изземане на функциите на тамадата се смята за кощунствено поругаване на традицията. Темата на тостовете съдържа строго определена последователност, но повече впечатляват витиеватите фрази на тамадата. Пие се за мира, после за земята, за Грузия, за гостите, за родителите, за приятелството, любовта и жените. Обикновено тамадата говори пред всички прав, с рог, пълен с вино.

4

Традиционното грузинско производство на вино е в глинени съдове с голямо гърло, заровени в хладната почва - „квеври“ е в списъка на уникалното културно наследство на UNESCO.

„Включването на този древен метод – „квеври“ в списъка на организацията има положителен ефект за популяризирането на грузинските вина на международния пазар.“ - смятат от Министерство на културата и опазването на културните ценности на Грузия.

Квеври е метод за винифициране без аналог в света и е признат за естествен и еко-ориентиран.

Виното ферментира и отлежава върху джибрите в глинени яйцевидни делви, заровени в земята - "квеври". По този начин се постига естествена стабилност на виното поради постоянната температура в земята без употреба на дрожди и филтрация. Това вино е с отличителен аромат и вкус в сравнение с виното по модерни и конвенционални винопроизводствени методи. След ферментиране се запечатват делвите, по-тежките зърна потъват към дъното, а след няколко месеца съдовете се отварят. Поради контакта с ципата на гроздето, белите вина не са с традиционния жълт оттенък и имат оранжев цвят - от светло мандаринено до светло кехлибарено. Мтцвани и Ркацители са най-популярните бели вина. Един от най-големите винени региони в света е областта Кохетия, на един час път от Тбилиси, дом на възроденото традиционно винопроизводство, с фантастични дегустационни зали. Така един от най-древните методи на винификация в света и в Грузия е съхранен, и се практикува и до днес.

2

Виното „Руен“, винифициран в глинени делви, е първото българско вино, направено по този древен метод.

„Чача“ пък е грузинското питие, аналог на българската традиционна ракия. Чаша чача ще запали истински пожар в тялото ви с цели 60 градуса, при които вирусите нямат шанс за оцеляване, особено през зимните месеци. Можете да потушите огъня веднага с лековитата, естествено газирана минерална вода Боржоми, любима дори на руската императрица Екатерина Велика. Истински празник за сетивата са огромните шашлици от чисто месо. Свинското се маринова цяла нощ в ситно нарязан лук и черен пипер на зърна, нанизва се на традиционните кинжали и се пече на жар. На любителите на сосовете, домакините препоръчват „Сациви“ - пиле в орехов сос, подправен с традиционната аджика, в който може да се топи прясно изпечената питка с масло и кашкавал Хачапури. Леко пикантната и предимно месна кухня се съчетава отлично с червените грузински вина: Мукузани, споменатото Саперави, любимото сладко вино на Сталин - Хванчкара и Киндзмарули (с тъмно червен цвят и ярко изразен плодов аромат).
При първа възможност посетете Грузия, за да се докоснете да тази уникална култура и да си кажете „О, миг, поспри!“ Така смята и Сара Мей Грунвалд, сомелиер и професор по винена култура и собственик на Taste Georgia, за която уменията на грузинските винопроизводители са безценен дар към човечеството.

Анета РАНГЕЛОВА